1. Ispiranje i sušenje

Svi jako dobro znamo kako voće i povrće treba oprati u vodi prije konzumacije. No, puno jači učinak imat ćete ako namirnice nakon pranja dobro osušite.

Nakon što ste voće i povrće dobro isprali u mlakoj vodi, temeljito ga prebrišite čistom pamučnom krpom (za suđe).

Ova metoda idealna je za voće i povrće koje ima glatku koru poput jabuka, krušaka, tikvica, rajčica, krastavca i sl.

Iako je tretirane namirnice gotovo nemoguće potpuno 'očistiti' od kemikalija, postoje načini kojima ih možete ukloniti s površine namirnica

2. Namakanje
Sol je nekada služila kao konzervans, te ima snažan antibakterijski učinak. No sol može poslužiti i za pranje voća i povrća i uklanjanje pesticida s površine namirnica.

U veći lonac natočite mlaku vodu i dodajte žlicu soli te kada se otopi, u lonac stavite namirnice, potopite ih i ostavite da se namaču par minuta.

Ova metoda idealna je za zeleno lisnato povrće poput blitve i špinata te zelja, brokule i cvjetače, ali ne i za gljive.

3. Sprej protiv pesticida
- 1 šalice mlake vode
- 2 žlice sode bikarbone
- 2 žlice limunovog soka

Sastojke prelijte u bočicu s raspršivačem, dobro ih izmućkajte te pošpricajte namirnice. Nakon što odstoji oko 5 do 10 minuta, isperite ga i voće i povrće možete pripremiti i svježe.

Sprej je idealan za zelenu salatu i radić, a možete koristiti za pranje svih namirnicama, osim gljiva.