Većina voća i povrća koje kupujemo tretirana je raznim vrstama pesticida. Iako je njihova uloga da zaštite plod od nametnika, pesticidi mogu biti vrlo opasni za zdravlje. Iako je tretirane namirnice gotovo nemoguće potpuno 'očistiti' od kemikalija, postoje načini kojima ih možete ukloniti iz namirnica


1. Ispiranje i sušenje

Svi jako dobro znamo kako voće i povrće treba oprati u vodi prije konzumacije. No, puno jači učinak imat ćete ako namirnice nakon pranja dobro osušite.

Nakon što ste voće i povrće dobro isprali u mlakoj vodi, temeljito ga prebrišite čistom pamučnom krpom (za suđe).

Ova metoda idealna je za voće i povrće koje ima glatku koru poput jabuka, krušaka, tikvica, rajčica, krastavca i sl.

Iako je tretirane namirnice gotovo nemoguće potpuno 'očistiti' od kemikalija, postoje načini kojima ih možete ukloniti s površine namirnica

2. Namakanje
Sol je nekada služila kao konzervans, te ima snažan antibakterijski učinak. No sol može poslužiti i za pranje voća i povrća i uklanjanje pesticida s površine namirnica.

U veći lonac natočite mlaku vodu i dodajte žlicu soli te kada se otopi, u lonac stavite namirnice, potopite ih i ostavite da se namaču par minuta.

Ova metoda idealna je za zeleno lisnato povrće poput blitve i špinata te zelja, brokule i cvjetače, ali ne i za gljive.

3. Sprej protiv pesticida
- 1 šalice mlake vode
- 2 žlice sode bikarbone
- 2 žlice limunovog soka

Sastojke prelijte u bočicu s raspršivačem, dobro ih izmućkajte te pošpricajte namirnice. Nakon što odstoji oko 5 do 10 minuta, isperite ga i voće i povrće možete pripremiti i svježe.

Sprej je idealan za zelenu salatu i radić, a možete koristiti za pranje svih namirnicama, osim gljiva.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju