25. rujna u Katoličkom kalendaru upisano je ime Zlata, pa sve osobe s ovim divnim ženskim imenom danas slave imendan. U nastavku provjerite koje je značenje imena Zlata i kakve su osobe koje ga nose.

Ime Zlata dolazi od imenice zlato, ali izvori govore kako je ono ipak vezano uz moje zlato, odnosno lijepi nadimak koji roditelji, bake djedovi, ali i svi u obitelji često koriste za najmlađe.

Taj je izraz star koliko i ime Zlata, a roditelji su ga tijekom povijesti birali jer su željeli istaknuti njihovu vrijednost, odnosno neprocjenjivost. Prema podacima Acta Croatice, radi se o jednom od češćih hrvatskih imena, a trenutačno na ovim prostorima živi oko osam tisuća imenjakinja.

Ime Zlata bilo je najpopularnije tridesetih godina prošlog stoljeća, a sada je doživjelo svojevrsnu renesansu jer sve više roditelja bira baš to staro ime za svoje bebe i tako ga čuva od zaborava.

Svako ime u sebi skriva određenu numerološku vrijednost, a broj svih Zlati je sedam. 

Zlate su modre, analitične i vole biti same.

U društvu su možda malo povučenije, ali su vrlo lojalne i pouzdane. Ponekad mogu izgledati distancirano jer cijene svoju privatnost, ali iza te fasade krije se duboko promišljena osoba koja traži harmoniju i istinu.