Složit ćemo se da Hrvatskoj ne nedostaje čarobnih lokacija koje svojom ljepotom oduzimaju dah. Radi se o mjestima s kojih se odlazi napunjenih baterija i s najljepšim uspomenama.

Jedan od tih dragulja nalazi se u Istri. Radi se o selu Kotli. Ovo napušteno selo smješteno je u unutrašnjosti Istre, blizu Huma, a ako tražite mjesto na kojem ćete uživati u miru i čarobnim prizorima onda su Kotli lokacija koju trebate upisati na svoj popis destinacija koje želite posjetiti.

Kada je u pitanju gospodarstvo, nekada su Kotli bili vodeće selo na području Humštine s poznatim mlinovima i krojačima. Vodenica u Kotlima sačuvana je do današnjih dana, a samo selo postalo je zaštićeni seoski kompleks s očuvanim dvorištima, vanjskim stubištima, slikovitim dimnjacima...

Kroz selo teče rijeka Mirna koja u stijenama stvara kotlaste udubine po kojima je selo i dobilo ime. Sama rijeka teče iz jednog kotla u drugi, a prizor koji stvara je uistinu magičan.

Selo je do danas zadržalo izgled iz 18. stoljeća pa i ranije. Broji 15-ak kuća koje su posjetnik na vremena kada je u selu bujao život. Obitelji su iz sela otišle u potrazi za boljim životom. Počele su ga napuštati šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Pogledajte čudesni bazen na našoj obali kojem tepaju da je najljepši na svijetu

Čarobne i fotogenične: Deset lokacija u Hrvatskoj s kojih se odlazi s najljepšim uspomenama

Jednom kada se nađete u selu Kotli pred vama će se nizati nevjerojatni prizori i netaknuta priroda. Kući ćete se vjerojatno vratiti i s pokojom fotografijom koja će izgledati kao neka od ovih koje možete pogledati u nastavku ili u našoj galeriji. Čarobno, zar ne?