Dojenje u javnosti tema je koja i dandanas izaziva rasprave, a dotaknula je se i naša influencerica i bivša natjecateljica u Masterchefu Nove TV Meri Goldašić.

Meri na svom profilu na Instagramu potiče žene da zavole svoje tijelo, dijeli trenutke iz obiteljskog života i tako pomaže majkama koje su se našle u sličnim životnim situacijama kao i ona.

Na storyju na Instagramu Meri je pozvala žene na malu pobunu.

Svaki put kad vas netko potjera zbog dojenja, molim vas da javno ostavimo trag, bilo recenzijom ili storyjem na Instagramu, bilo kako. Jedino koga treba biti sram su ti ljudi. Sise van i neka djeca jedu. Za majku i dijete to je sveti trenutak koji nitko ne smije uništavati, napisala je.

Javili smo se Meri kako bi s nama prokomentirala svoju poruku, ali i kako bismo vas, skupa s Meri, pozvali da podijelite svoju priču o neugodnim iskustvima vezanim za dojenje u javnosti. 

Što nam je Meri rekla, možete pročitati u nastavku.

Potaknuta ružnim iskustvima svoje okoline i nedavnom situacijom, gdje je konobar rekao majci da ode dojiti u WC jer nije primjereno dojenje u restoranu, imala sam potrebu na svojim profilima obratiti se svim majkama u istoj situaciji.

Dojenje je prirodan i predivan način, koji ne služi samo prehrani djeteta već i zbližavanju majke i djeteta. Svaka majka radi najbolje za svoje dijete, a ispravan je svaki izbor koji ona odabere, adaptirano ili majčino mlijeko.

Često se susrećemo s osudom obitelji ili poznanika, ponajviše ako odlučimo prestati dojiti. Onda isti ti ljudi upiru prstom u nas, seksualiziraju čin dojenja i posramljuju ga. I to sve dok smo pod utjecajem hormonalnih oscilacija nakon poroda.

Savjeti poput 'odi u WC', 'pokrij se maramom preko glave, bebe i dojke na plus 38 stupnjeva', otežavaju najosnovnije potrebe djeteta - hranjenje i utjehu, odnosno blizinu majke koja umiruje bebu i sve njezine tegobe koje na svakodnevno prolazi do prve godine života, a ne zna ih izraziti drukčije nego plakanjem.

Zbog osjećaja srama često majke i posegnu za adaptiranim mlijekom, koje nije loš izbor, ali to nikako ne bi trebao biti razlog.

Mislim da je svaki pokušaj posramljivanja i seksualiziranja dojenja sramotan i nije mi jasno kako je u 2024. normalno takvo nešto izgovoriti naglas.

Zato pozivam sve majke koje su se u istoj situaciji pronašle, da ne ostanemo na tome, već da makar i anonimnom online recenzijom ostavimo trag i posramimo upravo one koji su posramili nas, poručila je Meri.

Dojenje i ljetne vrućine: Pet stvari na koje morate pripaziti

Pročitajte i poruku Meri Goldašić svim ženama koje se ne osjećaju dobro u svojoj koži. 

Osam slavnih mama koje normaliziraju dojenje u javnosti