Majčino mlijeko u pravilu je sve što beba treba u prvih šest mjeseci života, čak i tijekom jako vrućih ljetnih dana. Ono bebi osigurava svu tekućinu potrebnu da ostane hidrirana. Osim što će mlijeko ugasiti žeđ, ono će bebi osigurati i hranjive tvari i kalorije.

Za sve mame kojima je ljeto ispunjeno dojenjem, izdvojili smo nekoliko informacija koje je dobro znati o dojenju na velikim vrućinama.

1. Da, beba će vjerojatno češće dojiti tijekom ljeta

Ljeti je vrlo vruće i svi smo žedniji nego inače, pa tako i vaša beba. Češće dojenje tijekom ljeta sasvim je normalna pojava.

Ponekad će hranjenja ljeti biti kraća, što je također normalno. Samo osluškujte svoju bebu. Sve dok doji često, dok je dojenje učinkovito, a beba zadovoljna, nakon hranjenja nema razloga za brigu.

2. Morate paziti da ste i sami dovoljno hidrirani

Ovo je jedan od najvažnijih savjeta. Uvijek držite bocu vode pri ruci, možete pijuckati vodu čak i dok dojite. I zapamtite da se u unos tekućine ne računa jutarnja kava. Kofein je između ostalog diuretik. Voda je najbitnija.

Znakovi dehidracije uključuju razdražljivost, glavobolju, suha usta, osjećaj žeđi i tamniji urin od uobičajenog.

3. Bitno je pronaći mjesto u hladu za dojenje

Ako ste vani, uvijek potražite mjesto u hladu za dojenje, posebno tijekom najtoplijeg dijela dana.

4. Pobrinite se da ste suhi

Znoj bebi može otežati sisanje. U torbi za pelene držite i ručnik kojim možete obrisati znoj. Osim toga između bebe i sebe možete staviti laganu tkaninu kako bi dojenje i vama i njoj bilo ugodnije. Također, ako ste na plaži, poželjno je presvlačiti kupaći koji je mokar i biti u suhom kako biste spriječili razvoj gljivica.

10 slavnih mama koje normaliziraju dojenje u javnosti Gisele Bündchen Karolina Kurkova Pink +4 Thandie Newton

5. Pažljivo s kremama za sunčanje

Nanošenje krema sa zaštitnim faktorom važno je i smijete ih koristiti i ako dojite. Ipak, prilikom nanošenja kreme pripazite na područje oko bradavica kako beba ne bi pojela ostatke kreme. Prije nanošenja kreme pročitajte i upute proizvođača.

Zaključno, ljeto je godišnje doba u kojem i ako dojite možete jednako uživati u sunčanju, plivanju i svim drugim morskim aktivnostima, a dojenje ostaje način pomoću kojeg će vaša beba utažiti glad i žeđ.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju