Petra Matulić Žeravica, po struci magistra politologije, osmislila je kartice koje služe djeci i roditeljima u njegovanju ljubavi prema sebi i dubljem razumijevanju svojih osjećaja.

Kao majka dvoje djece odgajane u duhu povezujućeg roditeljstva te kao ljubiteljica educiranja u području osobnog razvoja i roditeljstva, svoj je način odgoja odlučila približiti svim roditeljima i djeci osmislivši „Moju kutijicu moći“.

Sadrži 30 afirmacijskih kartica i 4 kartice s mindfulness vježbama (vježbama usredotočene svjesnosti). Poruke na karticama su jednostavne i kratke, ali moćne, otud i naziv „Moja kutijica moći“. Afirmacijske poruke koje se nalaze u kutijici poput „Ja mogu postati što god poželim“, „Ja sam hrabra/hrabar“, „Ja sam jedinstvena/jedinstven“, „Ja mogu ostvariti svoje velike snove“, „Ja sam ponosna/ponosan na sebe“ ohrabruju, osnažuju i potiču vjeru u sebe. Na dodatne četiri mindfulness kartice nalaze se kratke vježbice za situacije kada se dijete osjeća prestrašeno, tužno, uznemireno i kada ne može zaspati.

Roditelji koji s djecom vole uživati u trenucima potpune prisutnosti ove kartice mogu koristiti za razgovore pune ljubavi, ohrabrenja, poticanja osjećaja unutarnje vrijednosti i stvaranja lijepih uspomena. No, one će služiti djetetu i za samostalno razmišljanje o sebi, svojim vrlinama, postignućima i snovima.

Nama koriste za svakodnevno osnaživanje i povezivanje, otvaranje različitih tema kojih se možda ne bismo dotakli da nismo koristili kartice, postavljanje pitanja, učenje novih pojmova, razgovor o emocijama, čitanje velikih tiskanih slova, slaganje kartica po brojevima (od najvećeg broja do najmanjeg i obrnuto), kao poticaj za pričanje priča te za tople razgovore ispunjene ljubavlju prema sebi i drugima, kaže Petra o korištenju kartica sa svojom djecom.

Kako nam kaže, ideja za kutijicu nastala je u jednom programu osobnog razvoja gdje joj je mentorica dala zadatak da napiše rečenice koje je voljela slušati u djetinjstvu od svojih roditelja, a uz njih napisati i one koje nije slušala, ali bi joj tad mnogo značile.
 

Kartice poručuju djeci da slijede svoje srce i rade ono u čemu uživaju.

Pouka koju želi poslati roditeljima, kao i onima koji rade s djecom, jest da korištenjem osnažujućih poruka od malih nogu u dijete usađujemo osjećaj ljubavi, sigurnosti, razvijamo njegove kognitivne puteve koji vode ka životnom stavu da možemo utjecati na svoj život i da možemo uvijek vjerovati u sebe i sami sebe podržati. Zajedničko korištenje kartica potiče maštu, kvalitetnu komunikaciju i međusobno razumijevanje.

Svaka kartica može otvoriti niz novih pitanja i tema za razgovor koje će zbližiti roditelja i dijete. Osim toga, kartice poručuju djeci da slijede svoje srce i rade ono u čemu uživaju. Ako pritom pogriješe, to samo znači da su jedan korak bliže k ostvarenju svog cilja. Svaka poruka na kartici namijenjena je i odrasloj osobi kako bi stvorila čaroban trenutak povezanosti s djetetom u sebi, govori nam Petra.

Kako se koristi "Moja kutijica moći"?

Kartice se mogu koristiti kao dodatak jutarnjoj rutini kada dijete prije škole/vrtića može s roditeljem ili samostalno pročitati osnažujuće poruke ili kao nadopuna večernjoj rutini kada dijete s roditeljem razgovara o svom danu, priča kako se osjećalo u određenom trenutku, što ga je mučilo ili zbog čega je bilo hrabro taj dan.

Mislim da je dodatna vrijednost kartica što nemaju jasno definiran način korištenja, već se one mogu koristiti kako god dijete poželi. Može ih izvlačiti po redu, samo jednu na dan ili ih može pročitati sve u jednom danu. Može izabrati karticu koja će mu taj dan pomoći da prevlada izazovnu situaciju ili može odabrati onu s kojom će otvoriti novu temu razgovora s roditeljem te uživati u povezujućem trenutku. Ovisno o tome što mu je u kojem danu potrebno, karticu s afirmacijskom porukom može staviti na vidljivo mjesto, napominje nam ova kreativka.

Ono što je posebno veseli reakcije su kupaca. Često joj se javljaju roditelji koji kažu da su kartice kod njihove djece potaknule znatiželju, kreativnost, otvorenost, motivaciju, a samo korištenje kartica je jednostavno i zabavno. Često komentiraju kako ih je iznenadilo koliko je kutijica čvrsta i to što se otvara na magnet.

Moja kutijica moći Foto: Privatna arhiva

Mogu se kupiti slanjem poruke na Instagram profil ili adresu e-pošte info@kutijica.hr, u internetskoj trgovini portala Budi dobro, u internetskoj trgovini igračkama Samo malo, u knjižarama Planetopija i u njihovoj internetskoj trgovini.

Ovo je najbolji poklon koji možete kupiti za stvaranje odnosa s vlastitim djetetom.