Korina Longin, Ljupka Gojić, Helena Šopar, Mateja Penava, Adrijana Dejanović, Kristina Šalinović… Ljubiteljima mode ne treba objašnjavati tko su navedene dame.

Za one kojima je nekim čudom promakla ova informacija, to su neke od najuspješnijih hrvatskih manekenki svih vremena. Korina Longin imala je samo 13 godina kad ju je regrutirala kultna američka modna agencija Ford.

Korina Longin Foto: Livio Andrijic/Cropix

Na pistama je debitirala nosivši revije za sezonu jesen/zima 1997. i u narednim godinama pokorila je svijet mode. Korina je bila do nezaboravne generacije hrvatskih modela, ali i danas se imamo kime pohvaliti.

Faretta Radić na reviji Elije Saaba Foto: Profimedia

Faretta Radić dostojna je nasljednica najuspješnijih hrvatskih ljepotica i godinama je miljenica modne scene, a otkrila ju je Anna Gojanović, ista modna agentica koja je lansirana i Korinu.

Faretta Radić na Saint Laurentovoj RTW reviji za proljeće/ljeto 2017. Foto: Profimedia

Predivna Splićanka otkrivena je u svom rodnom gradu kad je imala 16 godina i preko noći je očarala modnu scenu. Debitirala je na reviji modne kuće Givenchy 2016. godine.

Faretta Radić na Chanelovoj reviji Foto: Profimedia

Otad je nosila revije svih vodećih brendova kao što su Chanel, Dior, Saint Laurent, Céline, Miu Miu, Alexander McQueen, Versace, Prada, Valentino, Fendi i mnogi drugi.

Faretta Radić na Filmskom festivalu u Cannesu Foto: Profimedia

Svijet mode voli i kratkokosu Saru Sorić. Ona je imala 18 godina kad ju je primijetila Tihana Harapin Zalepugin i u roku od mjesec dana već je bila u New Yorku.

Versace, proljeće/ljeto 2024. Foto: Profimedia

Svoju prvu kampanju Sara je radila s bredom Marc Jacobs, a prošle godina sedmi put nosila je reviju modne kuće Versace. U nastavku razgledajte fotografije spomenutih ljepotica i još hrvatskih modela iz nove generacije.

Hana Grizelj

Faretta Radić

Matea Brakus

Sara Sorić