Pravilo trokuta u kuhinji nalaže da tri ključne točke - hladnjak (za pohranu namirnica), sudoper (za pripremu i čišćenje) i štednjak/ploča za kuhanje (za termičku obradu hrane) - budu posložene u obliku trokuta. Time se postiže da se između tih triju stanica krećemo glatko, bez nepotrebnih prepreka ili sudaranja.
Postoje i preporučene dimenzije: svaki "krak" trokuta trebao bi biti otprilike 1,2 do 2,7 metara i zbroj svih triju stranica trokuta ne smije biti manji od nekog minimuma, a ni prevelik da bi se izgubila efikasnost.
Koje su prednosti pravila trokuta u kuhinji?
-
Brže i efikasnije kuhanje i priprema
Manje hodanja, manje "zaobilaznih koraka" između hladnjaka, sudopera i štednjaka - znači da manje trošite energiju i vrijeme. -
Bolja organizacija prostora i radnih zona
Kad su tri glavne stanice u kuhinji pravilno smještene, lakše je osmisliti pripremne površine, mjesto za ostale uređaje i pribor, prostore za prolazak te držati kuhinju urednijom. -
Manje smetnji i prepreka
Pravilo nalaže da se u linijama trokuta ne bi smjele nalaziti veliki prepreke, primjerice ormarići, otoci, prolazi, koji remete protok između hladnjaka, sudopera i štednjaka. -
Fleksibilnost u raznim tipovima kuhinja
Mnoge kuhinje - U-oblik, L-oblik, kuhinje s otokom - mogu dobro iskoristiti pravilo trokuta. Također, i male kuhinje mogu imati njegovu skraćenu verziju ako pametno rasporedite uređaje.
Kako postići pravilo trokuta u vlastitoj kuhinji:
- Izmjerite prostor - prije nego što počnete planirati, izmjerite dimenzije kuhinje te dimenzije hladnjaka, radne ploče i sudopera.
- Postavite hladnjak blizu ulaza ako je moguće, da ne nosite namirnice kroz cijelu kuhinju.
- Sudoper stavite između hladnjaka i štednjaka ako tlocrt dopušta - priprema i čišćenje logičan su korak između uzimanja namirnica i kuhanja.
- Izbjegavajte da veliki otoci ili poluotoci presijecaju "krakove" trokuta, odnosno da ometaju kretanje između tih stanica. Ako otok ima sudoper ili ploču, može i sam biti dio trokuta, ako dimenzije to dopuštaju.
- Ostavite prostora za radne površine tik uz svaku stanicu: kod štednjaka, sudopera i hladnjaka. To znači prostor za pripremu, rezanje, sjeckanje i prostor za odlaganje stvari kad ih vadite ili koristite.
Pravilo trokuta funkcionira dobro u:
- malim do srednjim kuhinjama gdje prostor za kretanje mora biti iskorišten maksimalno
- kuhinjama U-oblika ili L-oblika
- kuhinjama s jednim glavnim korisnikom (osobom koja kuha) ili u domovima gdje nije često da više osoba kuha odjednom.
One su duša doma: 20 najelegantnijih kuhinja o kakvima mnogi vole maštati
Pet najljepših malih kuhinja u Hrvatskoj koje će vas inspirirati za preuređenje
Rješenja za uske kuhinje: Pet savjeta za uređenje koji će "proširiti" i najuži prostor