Pravilo trokuta u kuhinji nalaže da tri ključne točke, hladnjak, sudoper i štednjak/ploča za kuhanje budu posložene u obliku trokuta
Pravilo trokuta u kuhinji nalaže da tri ključne točke, hladnjak, sudoper i štednjak/ploča za kuhanje budu posložene u obliku trokuta (Foto: Living4media)
Dom & uređenje

Pravilo trokuta jedno je od najboljih rješenja za kuhinju, a ima veze sa štednjakom, hladnjakom i sudoperom

22-09-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Kuhinja nije samo mjesto za kuhanje, ona mora biti funkcionalna, praktična i olakšavati svakodnevicu. Jedan od provjerenih dizajnerskih trikova koji pomažu u tome je pravilo trokuta (eng. kitchen work triangle). U nastavku donosim sve što biste o njemu trebali znati - kako ga primijeniti, zašto je dobar izbor i u kojim slučajevima možda nije najbolja opcija.

Pravilo trokuta u kuhinji nalaže da tri ključne točke - hladnjak (za pohranu namirnica), sudoper (za pripremu i čišćenje) i štednjak/ploča za kuhanje (za termičku obradu hrane) - budu posložene u obliku trokuta. Time se postiže da se između tih triju stanica krećemo glatko, bez nepotrebnih prepreka ili sudaranja.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Parfemi ISPLATIVA KUPOVINA Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja Dama iz Zagreba s torbom Mini Hector koju potpisuje Thom Browne Ne, oči vas ne varaju Torbi koju smo ugledali u centru Zagreba jedni se dive, a drugi čude – baš je fascinantna

Postoje i preporučene dimenzije: svaki "krak" trokuta trebao bi biti otprilike 1,2 do 2,7 metara i zbroj svih triju stranica trokuta ne smije biti manji od nekog minimuma, a ni prevelik da bi se izgubila efikasnost.

Koje su prednosti pravila trokuta u kuhinji?

  1. Brže i efikasnije kuhanje i priprema
    Manje hodanja, manje "zaobilaznih koraka" između hladnjaka, sudopera i štednjaka - znači da manje trošite energiju i vrijeme.
  2. Bolja organizacija prostora i radnih zona
    Kad su tri glavne stanice u kuhinji pravilno smještene, lakše je osmisliti pripremne površine, mjesto za ostale uređaje i pribor, prostore za prolazak te držati kuhinju urednijom.
  3. Manje smetnji i prepreka
    Pravilo nalaže da se u linijama trokuta ne bi smjele nalaziti veliki prepreke, primjerice ormarići, otoci, prolazi, koji remete protok između hladnjaka, sudopera i štednjaka.
  4. Fleksibilnost u raznim tipovima kuhinja
    Mnoge kuhinje - U-oblik, L-oblik, kuhinje s otokom - mogu dobro iskoristiti pravilo trokuta. Također, i male kuhinje mogu imati njegovu skraćenu verziju ako pametno rasporedite uređaje.

Kako postići pravilo trokuta u vlastitoj kuhinji:

  1. Izmjerite prostor - prije nego što počnete planirati, izmjerite dimenzije kuhinje te dimenzije hladnjaka, radne ploče i sudopera.
  2. Postavite hladnjak blizu ulaza ako je moguće, da ne nosite namirnice kroz cijelu kuhinju.
  3. Sudoper stavite između hladnjaka i štednjaka ako tlocrt dopušta - priprema i čišćenje logičan su korak između uzimanja namirnica i kuhanja.
  4. Izbjegavajte da veliki otoci ili poluotoci presijecaju "krakove" trokuta, odnosno da ometaju kretanje između tih stanica. Ako otok ima sudoper ili ploču, može i sam biti dio trokuta, ako dimenzije to dopuštaju.
  5. Ostavite prostora za radne površine tik uz svaku stanicu: kod štednjaka, sudopera i hladnjaka. To znači prostor za pripremu, rezanje, sjeckanje i prostor za odlaganje stvari kad ih vadite ili koristite.

Pravilo trokuta funkcionira dobro u:

  • malim do srednjim kuhinjama gdje prostor za kretanje mora biti iskorišten maksimalno
  • kuhinjama U-oblika ili L-oblika
  • kuhinjama s jednim glavnim korisnikom (osobom koja kuha) ili u domovima gdje nije često da više osoba kuha odjednom.

  One su duša doma: 20 najelegantnijih kuhinja o kakvima mnogi vole maštati Najelegantnije kuhinje o kakvima mnogi maštaju - 19 Najelegantnije kuhinje o kakvima mnogi maštaju - 5 +18 Najelegantnije kuhinje o kakvima mnogi maštaju - 11

Pet najljepših malih kuhinja u Hrvatskoj koje će vas inspirirati za preuređenje Savršeno uređena mala kuhinja s otokom zagrebačkog stana od 52 kvadrata Savršeno uređena mala kuhinja s otokom zagrebačkog stana od 52 kvadrata - 4 +8 Savršeno uređena mala kuhinja s otokom zagrebačkog stana od 52 kvadrata - 1

Rješenja za uske kuhinje: Pet savjeta za uređenje koji će "proširiti" i najuži prostor Ideje za uređenje uske kuhinje - 9 Ideje za uređenje uske kuhinje - 1 +8 Ideje za uređenje uske kuhinje - 5

Pročitaj još
Pročitaj još