Nakon što je svijet obišla vijest kako je britanska pjevačica Adele skinula 45 kilograma uz pomoć SIRTFOOD dijete, ovaj režim prehrane ponovo je postao hit među brojnim damama.
Riječ je o dijeti koja se bazira na konzumaciji hrane koja potiče nastajanje skupine enzima pod nazivom sirtuin. Istraživanja su pokazala da oni drže metabolizam pod kontrolom i ubrzavaju sagorijevanje kalorija, a uz to reguliraju razne upalne procese u tijelu i štite stanice tijela.
Donosimo vam jednostavni recept za pečenu piletinu s heljdom i keljom te salsom, koja je skrojena prema pravilima SIRTFOOD dijete.
Sastojci za pečenu piletinu s heljdom za 1 obrok:
120 grama pilećih prsa bez kože
50 grama heljde
50 grama kelja
20 grama ljubičastog luka
2 čajne žličice kurkume
1 žlica ekstradjevičanskog maslinova ulja
sok od ¼ svježeg limuna
1 čajna žličica naribanog svježeg đumbira
Za salsu:
1 svježa rajčica
1 čili papričica
1 žlica kapara
2 žlice paršina
sok od ¼ svježeg limuna
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva.
2. Marinirajte piletinu desetak minuta u malo maslinova ulja kojemu ste dodali kurkumu i limunov sok.
3. Prepržite mariniranu piletinu na tavi s neprianjajućim dnom oko jedne minute sa svake strane.
4. Piletinu prebacite na lim za pečenje i termički obradite do kraja u pećnici. Za to će vam biti potrebno 8 do 10 minuta.
5. U međuvremenu skuhajte heljdu prema uputama na pakiranju.
6. Očišćeni kelj prepirjajte na tavi zajedno s komadićima luka i svježeg đumbira.
7. Napravite salsu od sitno nasjeckane rajčice (bez koštica), čili papričice, peršina i kapara koje ste pomiješali s malo svježe iscijeđenog limunova soka.
8. Pečenu piletinu poslužite s kuhanom heljdom, pirjanim keljom i salsom. Dobar tek!