Među odjevnim komadima koje nazivamo vječnim modnim klasicima nalazi se i apsolutna zvijezda prijelaznog razdoblja. Naravno, to je baloner, a kada pričamo o balonerima uvijek se prisjetimo onog koji ima kultni status.

Galerija

Baloner britanske modne kuće Burberry jedan je od onih komada koje bi mnoge ljubiteljice mode voljele vidjeti u svojem ormaru, pogotovo klasičan model u bež boji.

Povijest Burberryjevih balonera seže u 19. stoljeće. Točnije, u 1879. godinu kada je Thomas Burberry izumio materijal pod nazivom gabarden.

Thomas Burberry Foto: Profimedia

Prve varijante vodootpornih tkanina napravljene od gumiranog pamuka bile su izrazito teške i neudobne. Thomas je osmislio tehniku izrade u kojem se vlakna impregniraju prije procesa tkanja, a rezultat je lagana, podatna i prozračna vodootporna tkanina.

Bila je to prava mala revolucija u svijetu "outerwear" komada tj. vanjske odjeće. Gabarden je patentiran i zaštićen 1888. godine, a njegovu otpornost na teške vremenske uvjete testirao je i norveški istraživač i nobelovac, Fridtjof Nansen, prilikom svog istraživanja Arktičkog kruga 1893. godine.

Kaput Tielocken, preteča Burberryjeva balonera Foto: Profimedia

Preteča Burberryjeva balonera zapravo je kaput pod nazivom Tielocken iz 1912. godine, osmišljen za pripadnike britanskih vojnih snaga. Model na preklop s čvrstim remenom pokazao se kao vrlo praktičan i nosiv, a onda je u razdoblju 1. svjetskog rata nastao i prvi model s gumbima i dvostrukim kopčanjem.

Potonji su ubrzo postali popularni među britanskim vojnicima i časnicima koji su ih nosili čak i u rovovima, a odatle proizlazi i naziv za baloner na engleskom jeziku ("trench coat").

Klasičan baloner modne kuće Burberry Foto: Burberry

U 20-im godinama prošlog stoljeća, Burberryjev baloner dobiva još jednu prepoznatljivu značajku, podstavu s kariranim uzorkom koji je postao zaštitni znak ove modne kuće. Iako su isprva svojim balonerima snabdijevali isključivo vojsku, uskoro ih počinju proizvoditi i za civile, a njihov rast na klasičnom modnom tržištu započinje krajem 50-ih i početkom 60-ih.

Humphrey Bogart u Burberryjevu baloneru u filmu Casablanca Foto: Profimedia

Svoj blagoslov Burberryjevom baloneru dala i je i filmska industrija. Humphrey Bogart nosio ga je u filmu "Casablanca", vidjeli smo ga i na divnoj Catherine Deneuve u "Šerburskim kišobranima", baš kao i na Meryl Streep u Oscarom nagrađenoj drami "Kramer protiv Kramera".

Meryl Streep u Burberryjevu baloneru u filmu Kramer protiv Kramera Foto: Profimedia

Obožavani komad Marka Grubnića vole i milijuni žena: "To je čista klasika, nepogrešiva investicija"

Izabel Kovačić nosi baloner koji bismo rado imale u ormaru

Baloner umjesto haljine? Ideja koju možete ukrasti od Deve Cassel