Kajzeršmarn (aus. Kaiserschmarren) ili carski drobljenac je fin desert koji se priprema od tijesta za palačinke, a zbog jednostavne pripreme i termičke obrade nemoguće ga je ‘zeznuti’


Iznenadite svoje voljene majke za njihov dan jednostavnim, ali efektnim desertom koji će oduševiti sva njihova čula. Iako se kajzeršmarn radi od namirnica sličnih za palačinke, ovaj se desert peče u pećnici, i ne traži vještinu okretanja palačinki u tavi.

Riječ je o austrijskom nacionlanom jelu I omiljenom desertu cara Franje Josipa 1, koji će vas iznenaditi lakoćom pripreme i odličnim okusom.

Sastojci za kajzeršmarn:
8 jaja
100 grama grožđica
1 mahuna vanilije
6 žlica ruma
300 grama šećera
400 ml slatkog vrhnja
4 žlice brašna
1/4 čajne žličice praška za pecivo
prstohvat soli

Priprema:

1. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. U žumanjke dodajte 100 grama grožđica koje ste neko vrijeme marinirali u rumu, te sjemenke iz mahune vanilije.

Ako nemate pri ruci svježe mahune možete se poslužiti i s ekstraktom vanilije.

2. U jaja dodajte 100 grama šećera i slatko vrhnje, pa ih dobro promiješajte. Nježno umiješajte brašno.

3. U posebnoj zdjeli istucite čvrst snijeg od preostalog šećera, bjelanjaka, praška za pecivo i malo soli.

4. Ručno umiješajte bjelanjak u žumanjke kako bi smjesa ostala nježna, prozračna i ukusna.

5. Lim za pečenje namastite s maslacem i nešto šećera, pa u njega stavite smjesu. Kajzeršmarn stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva od 10 do 12 minuta.

6. Komadiće pahuljastih palačinki poslužite uz sezonski umak od jagoda, šećera i nešto narančinog soka. Dobar tek!

Pogledajte u videu kako slavne palačinke za svoju majku priprema legendarni njemački chef Wolfgang Puck.