Iznenadite svoje voljene majke za njihov dan jednostavnim, ali efektnim desertom koji će oduševiti sva njihova čula. Iako se kajzeršmarn radi od namirnica sličnih za palačinke, ovaj se desert peče u pećnici, i ne traži vještinu okretanja palačinki u tavi.
Riječ je o austrijskom nacionlanom jelu I omiljenom desertu cara Franje Josipa 1, koji će vas iznenaditi lakoćom pripreme i odličnim okusom.
Sastojci za kajzeršmarn:
8 jaja
100 grama grožđica
1 mahuna vanilije
6 žlica ruma
300 grama šećera
400 ml slatkog vrhnja
4 žlice brašna
1/4 čajne žličice praška za pecivo
prstohvat soli
Priprema:
1. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. U žumanjke dodajte 100 grama grožđica koje ste neko vrijeme marinirali u rumu, te sjemenke iz mahune vanilije.
Ako nemate pri ruci svježe mahune možete se poslužiti i s ekstraktom vanilije.
2. U jaja dodajte 100 grama šećera i slatko vrhnje, pa ih dobro promiješajte. Nježno umiješajte brašno.
3. U posebnoj zdjeli istucite čvrst snijeg od preostalog šećera, bjelanjaka, praška za pecivo i malo soli.
4. Ručno umiješajte bjelanjak u žumanjke kako bi smjesa ostala nježna, prozračna i ukusna.
5. Lim za pečenje namastite s maslacem i nešto šećera, pa u njega stavite smjesu. Kajzeršmarn stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva od 10 do 12 minuta.
6. Komadiće pahuljastih palačinki poslužite uz sezonski umak od jagoda, šećera i nešto narančinog soka. Dobar tek!
Pogledajte u videu kako slavne palačinke za svoju majku priprema legendarni njemački chef Wolfgang Puck.
Carski recept za pahuljaste palačinke koje ne morate okretati u tavi
Slika nije dostupna
Kajzeršmarn (aus. Kaiserschmarren) ili carski drobljenac je fin desert koji se priprema od tijesta za palačinke, a zbog jednostavne pripreme i termičke obrade nemoguće ga je ‘zeznuti’