16. listopada obilježavamo Svjetski dan hrane, odnosno Svjetski dan kruha.

Svaki zalogaj kruha povezuje nas s prirodom, ljudima i tradicijama. Neka ovaj dan bude podsjetnik da čuvamo zemlju koja nas hrani, da budemo zahvalni na onome što imamo i da podijelimo s onima koji možda nemaju.

Povodom Svjetskog dana kruha dijelimo s vama recept za klasični kruh iz starinske zdjele koji će vas oduševiti već na prvi zalogaj.

Kruh iz zdjele – sastojci:

  • 400 g brašna (tip 500)
  • 4 g kvasca
  • čajna žlica soli
  • žlica šećera
  • 2 žlice ulja
  • 250-300 ml mlake vode

Kruh iz zdjele – priprema:

  1. Sve sastojke pomiješajte i zamijesite glatko tijesto.
  2. Ostavite tijesto na toplome da se podupla, oko sat vremena.
  3. Ponovno mijesite pa ostavite na toplom još sat vremena.
  4. Oblikujte kruh i stavite ga u zdjelu s poklopcem koja može u pećnicu.
  5. Poklopiti i ostaviti još pola sata kako bi nadošlo.
  6. Kad se ponovno dignulo tijesto, posipati brašnom, ukrasiti, poklopiti pa peći oko 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.
  7. Nakon 20 minuta skinuti poklopac i peći dok kruh ne porumeni.

Savjet: Ako ne želite da bude hrskav, vruć kruh zamotajte u krpu i stavite u foliju.

Uz ovaj će kruh sjajno ići i domaći džem od šljiva, a bit će savršen i uz domaći ajvar.

Inspirirajte se i ostalim receptima za kruh:

Bez dizanja i bez kvasca: Recept za fini kruh koji se brzo priprema Recept za mekani i slasni pizza kruh koji će zamirisati cijelu kuću