Kruh
(Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana
Donosimo recept za najhrskaviji i najmekši kruh iz zdjele, vrijedi ga spremiti
16-10-2024
Piše
Zadovoljna.hr
16. listopada obilježavamo Svjetski dan hrane, odnosno Svjetski dan kruha.
Svaki zalogaj kruha povezuje nas s prirodom, ljudima i tradicijama. Neka ovaj dan bude podsjetnik da čuvamo zemlju koja nas hrani, da budemo zahvalni na onome što imamo i da podijelimo s onima koji možda nemaju.
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Glamurozna i elegantna
Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu
ISPLATIVA KUPOVINA
Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja
Povodom Svjetskog dana kruha dijelimo s vama recept za klasični kruh iz starinske zdjele koji će vas oduševiti već na prvi zalogaj.
Kruh iz zdjele – sastojci:
- 400 g brašna (tip 500)
- 4 g kvasca
- čajna žlica soli
- žlica šećera
- 2 žlice ulja
- 250-300 ml mlake vode
Kruh iz zdjele – priprema:
- Sve sastojke pomiješajte i zamijesite glatko tijesto.
- Ostavite tijesto na toplome da se podupla, oko sat vremena.
- Ponovno mijesite pa ostavite na toplom još sat vremena.
- Oblikujte kruh i stavite ga u zdjelu s poklopcem koja može u pećnicu.
- Poklopiti i ostaviti još pola sata kako bi nadošlo.
- Kad se ponovno dignulo tijesto, posipati brašnom, ukrasiti, poklopiti pa peći oko 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.
- Nakon 20 minuta skinuti poklopac i peći dok kruh ne porumeni.
Savjet: Ako ne želite da bude hrskav, vruć kruh zamotajte u krpu i stavite u foliju.
Uz ovaj će kruh sjajno ići i domaći džem od šljiva, a bit će savršen i uz domaći ajvar.
@tajna.kuhinjee Kod mene baš mora biti dobar razlog da kupim hljeb 😅 Nekome je teret da pravi domaći, a ja baš uživam ❤️ Postupak i recept za hljeb iz šerpe sam već objavila, ali ću evo napisati ponovo 🫶🏻 SASTOJCI: -400 g brašna ( koristim TIP500) -4 g kvasca -mala kašika soli -mala kašika šećera -1-2 kašike ulja -250-300 mlake vode Tijesto zamijesite, pokrijte krpom i ostavite da nadođe. Kad nadođe, još ga jednom premijesite i ostavite opet da nadođe. Kad nadođe ponovo, oblikovati i staviti u šerpu ili tepsiju sa poklopcem. Poklopiti i ostaviti da nadođe. Kad nadođe u tepsiji, pospite brašnom, poklopite i stavite na pečenje. Peći u zagrijanoj rerni na 200-220 stepeni oba grijača 20-tak minuta, pa skinuti poklopac i peći dok lijepo ne porumeni. ❤️ Ako želite da ne bude hrskav, vruć hljeb zamotajte u krpu i stavite u najlonsku vrećicu . #tajnakuhinje #fy #fypp #fyyy #homemadebread #bread #domacihljeb #hljebizserpe #hleb #kruh #domacirecepti #fyyyyy #fyp #breadrecipe ♬ original sound - Tajna Kuhinje
Inspirirajte se i ostalim receptima za kruh:
Bez dizanja i bez kvasca: Recept za fini kruh koji se brzo priprema
Recept za mekani i slasni pizza kruh koji će zamirisati cijelu kuću