16. listopada obilježavamo Svjetski dan hrane, odnosno Svjetski dan kruha.
Svaki zalogaj kruha povezuje nas s prirodom, ljudima i tradicijama. Neka ovaj dan bude podsjetnik da čuvamo zemlju koja nas hrani, da budemo zahvalni na onome što imamo i da podijelimo s onima koji možda nemaju.
Povodom Svjetskog dana kruha dijelimo s vama recept za klasični kruh iz starinske zdjele koji će vas oduševiti već na prvi zalogaj.
Kruh iz zdjele – sastojci:
- 400 g brašna (tip 500)
- 4 g kvasca
- čajna žlica soli
- žlica šećera
- 2 žlice ulja
- 250-300 ml mlake vode
Kruh iz zdjele – priprema:
- Sve sastojke pomiješajte i zamijesite glatko tijesto.
- Ostavite tijesto na toplome da se podupla, oko sat vremena.
- Ponovno mijesite pa ostavite na toplom još sat vremena.
- Oblikujte kruh i stavite ga u zdjelu s poklopcem koja može u pećnicu.
- Poklopiti i ostaviti još pola sata kako bi nadošlo.
- Kad se ponovno dignulo tijesto, posipati brašnom, ukrasiti, poklopiti pa peći oko 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.
- Nakon 20 minuta skinuti poklopac i peći dok kruh ne porumeni.
Savjet: Ako ne želite da bude hrskav, vruć kruh zamotajte u krpu i stavite u foliju.
Uz ovaj će kruh sjajno ići i domaći džem od šljiva, a bit će savršen i uz domaći ajvar.
Inspirirajte se i ostalim receptima za kruh: