Ajvar
Ajvar (Foto: Getty Images)
Zdravlje & prehrana

Savršen i za početnike: Domaći recept za najbolji ajvar koji nikada ne razočara

27-08-2021 Piše D.Š.
komentari

S obzirom na to da se oko sastojaka i domaćeg recepta za ajvar vode brojne polemike, mi smo recept potražili kod Makedonke Vesne, u čijem se domu ajvar tradicionalno priprema po istom receptu već desetljećima.

Ajvar - sastojci:

  • 10 kg crvene paprike
  • 3 velika plava patlidžana
  • 5 dl ulja
  • sol po želji
  • 1 velika žlica šećera

Ajvar - priprema: 

  1. Papriku ispecite u pećnici te je odmah nakon pečenja stavljajte u plastične vrećice na nekoliko minuta kako bi omekšala, što će olakšati guljenje kore. Kad se malo ohladi, svaku papriku ogulite i očistite od sjemenki, a potom ih složite u veliko cjedilo ili mrežastu kompaktnu podlogu izdignutu od površine kako bi se što bolje iscijedile (potrebna su najmanje tri sata za cijeđenje)
  2.  Patlidžane pecite u pećnici, potom ih na jednak način kao paprike zadržite kratko u vrećici i potom ogulite te ostavite da se cijede.
  3. Ocijeđene papriku i patlidžan sameljite na ručnom aparatu za mljevenje mesa, te sve prebacite u veliki lonac i stavite na laganu vatru.
  4. Tijekom kuhanja smjesu je potrebno neprestano miješati, a ulje dolijevajte postupno, po 1 dl svakih 20 minuta. Miješajte neprestano jer ulje ne smije izbiti na površinu. Najlakše je provjeriti je li ajvar gotov prelaskom drvenom žlicom po dnu lonca, nakon toga se treba stvoriti put od žlice, tj. vidjeti dno lonca.
  5. Sol i šećer dodajte pri samom kraju, tj. posljednjih 20 minuta kuhanja.
  6. U međuvremenu dok se ajvar kuha, potrebno je pripremiti staklenke. Čiste staklenke zagrijte u pećnici na 50 stupnjeva i u njih pospremajte ajvar dok je još topao. Na vrh svake napunjene staklenke ulijte malo ulja, zatvorite ih poklopcem te pospremite u kutiju i prekrijte stolnjakom i dekom.
U trendu Čestitke: Sretan Božić Sretan Božić! Sretan Božić! Preuzmite ove čestitke i pošaljite ih dragim ljudima za Božić Tri ljepotice iz Zagreba u najtraženijim hlačama NEMAJU KONKURENCIJE Tri gracije iz Zagreba potvrdile koje su hlače najtraženije, bilo ljeto ili zima Ana Gruica Uglešić uvijek mami pažnju svojim modnim izborima Cjenovno prihvatljiva Ova haljina od 50 eura savršen je izbor za blagdanske zabave, ima je i Ana Gruica Uglešić i baš joj super stoji


Savjet: Ostavite ih prekrivene da se postupno hlade 24 sata, a potom ih pospremite na hladno i mračno mjesto.

Šalša Jednostavni recept za domaću šalšu od rajčice Marmelada od smokve Recept za domaću marmeladu od smokava Džem od borovnica Samo tri sastojka: Najbrži recept za džem od borovnica Džem od jagoda Bez šećera i konzervansa: Najlakši recept za domaći džem od jagoda Džem od marelica Džem od marelica: Brzi recept koji će voljeti svaka palačinka

Dobar tek!