Možda ste je radili sami, a možda se na vašem tanjuru našla na nekim proslavama. U svakom slučaju, mileram-torta jedna je od onih koja oduševljava, a ako ste i sami planirali iznenaditi svoje najdraže tom slasticom, u nastavku vam donosimo recept Nataše Pralice.

Na svom blogu Nataša je objavila recept za mileram-tortu sa šumskim voćem, a kao njezinu veliku prednost istaknula je činjenicu da se pripremljene smjese odmah spoje i zajedno peku, pa nakon hlađenja trebate samo staviti preljev i torta je gotova.

Evo i recepta.

Mileram-torta - sastojci:

TIJESTO:

  • 250 grama brašna
  • 100 grama šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 80 grama margarina ili maslaca
  • 1 jaje

KREMA:

  • 500 ml mlijeka
  • 2 pudinga od vanilije
  • 200 grama šećera
  • 800 grama milerama

OSTALO:

  • koristite voće po želji (Nataša je koristila 500 grama smrznutog šumskog voća koje nije odmrzavala)
  • 1 preljev za tortu
  • malo šlaga za dekoraciju
  • po želji voćkice za dekoraciju sa šlagom

Mileram-torta - priprema:

  • U posudu stavite brašno pomiješano s praškom za pecivo, šećer, vanilin šećer, omekšani margarin i jaje te sve zajedno izmijesite. Nije potrebno stavljati u hladnjak.
  • Tijesto razvaljajte na masnom papiru.
  • Tijesto prenesite u kalup (26 cm) koji ste prethodno premazali uljem i pobrašnili (i dno i bočne stranice). Pažljivo postavite tijesto, ali ako negdje i pukne, lako ćete ga popraviti prstima. Višak koji ostane viriti iznad obruča odrežite.
  • Puding i šećer umutite s malo mlijeka, a ostatak mlijeka stavite kuhati.
  • U uzavrelo mlijeko ulijte pripremljeni puding i kuhajte na srednjoj vatri dok ne postane gust.
  • Čim skinete s vatre dodajte mileram i sjedinite.
  • Smjesu odmah izlijte u pripremljeni kalup s tijestom.
  • Odmah možete složiti i željeno voće.
  • Tortu stavite peći u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva 70 minuta.
  • Tortu ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi te pripremite preljev kako je opisano na poleđini vrećice. Odmah ga možete preliti preko torte i zatim je staviti u hladnjak.
  • Tortu ostavite u hladnjaku preko noći, a idući dan polako pomoću noža odvojite bočne stranice obruča. Pomoću što veće lopatice za kolače prenesite tortu na pladanj. Napravite to polako i neće pucati.

Ako volite kolače s voćem, inspirirajte se i ovim receptima:

Mileramka s palačinkama: Recept za genijalnu tortu koja osvježava Recept za ledeni vjetar, kolač stvoren za sve prigode

Brzi ledeni vjetar: Recept za omiljeni kolač bez kuhanja i pečenja

Cheesecake s malinama: Recept za finu slasticu bez puno filozofiranja

Bez grama brašna: Recept za sočni kolač od naranče i badema

Rolada s jabukama: Najlakši recept za fini kolač kojem nećete moći reći ne

Kako Nataša priprema mileram-tortu, pogledajte u njezinu videu na YouTubeu, a ovaj i brojne druge ukusne recepte potražite na blogu Natašine slastice.

Dobar tek!