Mileram torta
Mileram torta (Foto: Nataša Pralica)
Zdravlje & prehrana

Kremasta fantazija: Recept za mileram-tortu sa šumskim voćem

23-12-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Možda ste je radili sami, a možda se na vašem tanjuru našla na nekim proslavama. U svakom slučaju, mileram-torta jedna je od onih koja oduševljava, a ako ste i sami planirali iznenaditi svoje najdraže tom slasticom, u nastavku vam donosimo recept Nataše Pralice.

Na svom blogu Nataša je objavila recept za mileram-tortu sa šumskim voćem, a kao njezinu veliku prednost istaknula je činjenicu da se pripremljene smjese odmah spoje i zajedno peku, pa nakon hlađenja trebate samo staviti preljev i torta je gotova.

U trendu Zagrebački street style u minici i efektnim čizmama - 5 Žena sa stilom Crnka iz Zagreba u potpuno crnoj kombinaciji koja je tip-top, no čizme su glavni adut Ana Gruica Uglešić uvijek mami pažnju svojim modnim izborima Cjenovno prihvatljiva Ova haljina od 50 eura savršen je izbor za blagdanske zabave, ima je i Ana Gruica Uglešić i baš joj super stoji Aishwarya Rai NAJBOLJA OD NAJBOLJIH Više od 4800 čitateljica odabralo je najljepšu misicu svih vremena, čarobna je

Evo i recepta.

Mileram-torta - sastojci:

TIJESTO:

  • 250 grama brašna
  • 100 grama šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 80 grama margarina ili maslaca
  • 1 jaje

KREMA:

  • 500 ml mlijeka
  • 2 pudinga od vanilije
  • 200 grama šećera
  • 800 grama milerama

OSTALO:

  • koristite voće po želji (Nataša je koristila 500 grama smrznutog šumskog voća koje nije odmrzavala)
  • 1 preljev za tortu
  • malo šlaga za dekoraciju
  • po želji voćkice za dekoraciju sa šlagom

Mileram-torta - priprema:

  • U posudu stavite brašno pomiješano s praškom za pecivo, šećer, vanilin šećer, omekšani margarin i jaje te sve zajedno izmijesite. Nije potrebno stavljati u hladnjak.
  • Tijesto razvaljajte na masnom papiru.
  • Tijesto prenesite u kalup (26 cm) koji ste prethodno premazali uljem i pobrašnili (i dno i bočne stranice). Pažljivo postavite tijesto, ali ako negdje i pukne, lako ćete ga popraviti prstima. Višak koji ostane viriti iznad obruča odrežite.
  • Puding i šećer umutite s malo mlijeka, a ostatak mlijeka stavite kuhati.
  • U uzavrelo mlijeko ulijte pripremljeni puding i kuhajte na srednjoj vatri dok ne postane gust.
  • Čim skinete s vatre dodajte mileram i sjedinite.
  • Smjesu odmah izlijte u pripremljeni kalup s tijestom.
  • Odmah možete složiti i željeno voće.
  • Tortu stavite peći u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva 70 minuta.
  • Tortu ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi te pripremite preljev kako je opisano na poleđini vrećice. Odmah ga možete preliti preko torte i zatim je staviti u hladnjak.
  • Tortu ostavite u hladnjaku preko noći, a idući dan polako pomoću noža odvojite bočne stranice obruča. Pomoću što veće lopatice za kolače prenesite tortu na pladanj. Napravite to polako i neće pucati.

Kako Nataša priprema mileram-tortu, pogledajte u njezinu videu na YouTubeu, a ovaj i brojne druge ukusne recepte potražite na blogu Natašine slastice.

Volite mileramku? 

Pročitajte naš popis od sedam različitih recepata za mileramku.

Još niste pronašli recept koji ste tražili? 

Pogledajte naš popis od preko 150 slatkih recepata na jednom mjestu. 

 

Pročitaj još
Pročitaj još