Čak i ako ste najveća ljubiteljica slatkih palačinki, mogao bi vas osvojiti recept za slane zapečene palačinke koje se pripremaju s mljevenim mesom i holandskim umakom. Takve gratinirane palačinke bit će izvrstan izbor za ručak, a ako što i ostane, sigurno će se pojesti za večeru.

Sastojci za zapečene (gratinirane) palačinke:
- 3 – 4 palačinke
- 200 g mljevenog mesa
- 1 stara žemlja
- 2 žlice isjeckanoga začinskog bilja
- 1 žlica mlijeka
- 1 jaje
- sol, orašak
- 1/4 l holandskog umaka

Recept za ljetno varivo s graškom i mrkvicom koje bi pohvalile i naše bake

Recept za tako sočnu zapečenu carbonaru koja u trenu nestaje s tanjura

Priprema:
1. Od mljevenog mesa, namočene i ocijeđene žemlje, biljnih aromatičnih začina, mlijeka, jaja i začina pripremite ne pretvrdu smjesu od mesa.

2. Njome premažite pečene palačinke, uvijte ih i izrežite na komade široke otprilike dva centimetra.

3. Vatrostalni kalup dobro podmažite, stavite u njega izrezane komade palačinki, prelijte umakom i zapecite u pećnici koju ste prije zagrijali na srednjoj temperaturi 15 do 20 minuta.

Uz zapečene palačinke možete servirati ribani sir.

Odličan recept za zapečene tikvice sa sirom uz koje vam ne treba kruha niti mesa

Palačinke mekane kao duša: Recept koji uvijek uspijeva

Sastojci za holandski umak:
- 90 g maslaca
- 2 žumanjka
- 1/4 l juhe od mesa ili povrća
- sol, orašak, šećer, limunov sok
- 1 žlica kiselog vrhnja

Priprema:
1. Trećinu maslaca rastopite u pari u malom kotliću za miješanje jela i neprestano tucite dodajući malo juhe i jedan žumanjak.

2. Tucite još neko vrijeme, zatim dodajte još trećinu maslaca. Dolijte još malo tekućine i još jedan žumanjak.

3. Kad se umak počne zgušnjavati, dodajte ostatak maslaca, umutite malo vrhnja, začinite solju, oraškom, šećerom i sokom od limuna.

Dobar tek!

Recept preuzet iz knjige "Nova velika kuharica" autora Rolanda Gööcka.