S ulaskom u novu godinu često imamo želju zdravije se hraniti, ali zaboravljamo da to ne mora nužno značiti i odricanje od omiljenih namirnica.
Jedna od svima nam dragih namirnica je i čokolada, a volimo ju konzumirati u različitim oblicima - neezaobilazna je kao samostalan desert, ali i kao dodatak ostalim slasticama.
U hladnim zimskim danima pretvara se u najukusniji topli napitak koji grije i tijelo i dušu, a s odlukom o zdravijoj prehrani nipošto ga se ne biste trebali odreći. Osim što kakao sam po sebi ima brojne prednosti za zdravlje, možete se poslužiti malim trikom i obogatiti ju jednim neočekivanim, ali vrlo ukusnim i nutritivno bogatim sastojkom – pireom od batata.
Slatki krumpir dodat će prirodnu slatkoću, a pritom dobro utjecati na zdravlje vaše probave, doprinijeti zdravlju vida i moždanih funkcija te ojačati imunitet.
Ako ste i dalje pomalo skeptični, ne brinite. Sjetite se da batat zapravo ima vrlo blag i neutralan okus i odvažite se pripremiti ovu nekonvencionalnu toplu čokoladu koja će biti možda i najukusniji topli napitak koji ste probali ove zime.
Sastojci za toplu čokoladu s batatom
- 137 grama pirea od batata (jedan batat srednje veličine)
- 170 grama tamne čokolade (ili tamne čokolade u komadićima)
- Dvije i pol jušne žlice meda, agavinog ili javorovog sirupa
- ¾ litre mlijeka po želji (kravlje, zobeno, sojino, bademovo, itd)
- čajna žličica ekstrakta vanilije
- pola čajne žličice cimeta, dva prstohvata muškatnog oraščića
Priprema tople čokolade s batatom
- Batat ogulite i narežite na manje komade, kuhajte ga u dovoljno vode da ga prekrije, oko pola sata.
- Ako već nije u komadićima, čokoladu nasjeckajte.
- Kuhani batat zgnječite u pire pa dodajte u lonac srednje veličine zajedno sa svim ostalim sastojcima.
- Miješajte na srednjoj vatri dok se svi sastojci ne sjedine, tj. dok se čokolada ne otopi.
- Kad se sve sjedinilo, maknite sa štednjaka i poslužite samo ili s dodacima po želji, poput marshmallova ili šlaga
U nastavku pronađite još recepata za neodoljive čokoladne napitke.