Za nedjeljni ručak uživali ste u pečenoj piletini? Ostatke iz hladnjaka možete upotrijebiti i za pripremu finog variva u ponedjeljak.

Piletina obiluje proteinima – u 100 grama nalazi se oko 27 grama bjelančevina. Spojite li ovo meso s ukusnim ječmom, koji je također dobar izvor bjelančevina biljnog porijekla, dobit ćete proteinsku bombu koja ima sjajan okus i dobro zasićuje.

Iskoristite li ostatke pečene piletine od prethodnog dana, ubrzat ćete cijeli postupak za pripremu ručka ili večere.

Sastojci za varivo:
400 g pečene piletine
200 g ječma
2 l pilećeg temeljca
2 mrkve
2 stapke celera
2 žlice limunova soka
1 poriluk
1 češanj češnjaka
sol i papar po želji
biljno ulje za pirjanje
svježi peršin

Priprema:
1. U loncu zagrijte malo ulja pa na njemu pirjajte mrkve narezane na manje komade dok ne omekšaju. Za to će vam biti potrebno oko tri minute.

2. Dodajte očišćeni i nasjeckani celer i poriluk te pirjajte otprilike dvije minute.

3. Dodajte i nasjeckani češnjak i pirjajte oko 30 sekundi.

4. Dodajte suhi ječam i tostirajte ga na ulju otprilike jednu minutu.

5. Podlijte sve zajedno pilećim temeljcem, posolite i popaprite po želji. Pustite da se sve zajedno kuha dvadesetak minuta na laganoj temperaturi.

Zasitno i jeftino varivo puno proteina u koje ne ide ni komadić mesa

Ručak za 20-ak kuna: Recept za fino varivo koje se sprema bez previše filozofiranja

6. Natrgajte ostatke piletine od nedjeljnog ručka na manje komade pa ih stavite u lonac i kuhajte sve zajedno još desetak minuta, dok se meso ne zagrije, a ječam termički obradi do kraja.

7. Na kraju kuhanja dodajte limunov sok i svježi peršin, a po potrebi još posolite i popaprite.

8. Poslužite toplo s kriškom kruha. Dobar tek!

Savjet plus:

Ako želite produbiti okus varivu, a na raspolaganju imate i dodatna financijska sredstva, možete dodati i malo svježeg kopra, a sve zajedno posipati i s nešto naribanog parmezana.