Zaželjeli smo se finog variva na žlicu, ali ne želimo cijelu vječnost provesti pred štednjakom. Baš zato za oko nam je zapeo ovaj recept.
Donosimo vam recept za pripremu finog variva od leće, krumpira i mrkve. Ono je gusto, izdašno i vrlo zasitno, a najbolje je kada se posluži s malo kiselog vrhnja i kriškom tostiranog kruha.
U pripremi ovoga recepta snaći će se i oni koji nisu najvještiji kuhari. Povrh svega, za pripremu vam trebaju relativno pristupačne namirnice koje se mogu pronaći u većini ženskih hladnjaka i smočnica, a koje se mogu nabaviti za otprilike dvadesetak kuna.
Ovo je savršeni recept kada se želite „riješiti“ povrća koje treba pod hitno potrošiti. U njega možete dodati i paprike, svježi špinat, cvjetaču, brokulu i slične sastojke.
Sastojci za varivo od leće:
- 400 g krumpira
- 400 ml pasirane rajčice
- 200 g suhe zelene leće
- 3 mrkve
- 2 žlice koncentrata rajčice
- 1 l vode
- 1 povrtna kocka
- 1 luk
- 2-3 češnja češnjaka
- 1 čajna žličica mediteranske mješavine začina
- ½ čajne žličice dimljene paprike
- sol i papar po želji
- biljno ulje za pirjanje
Priprema variva od leće:
- Očistite i narežite luk i češnjak na manje komade. Na manje komade narežite i mrkve.
- Na malo biljnog ulja u većem loncu popržite luk i mrkve dok ne omekšaju.
- Dodajte i češnjak i pirjajte sve zajedno još oko pola minute.
- Dodajte koncentrat rajčice i pirjajte oko dvije do tri minute.
- Podlijte s povrtnim temeljcem odnosno s povrtnom kockom koju ste rastopili u litri obične vode.
- U lonac dodajte i očišćeni krumpir narezan na kocke veličine oko jednog centimetra.
- Ubacite pasiranu rajčicu i suhu leću.
- Začinite sve s mediteranskom mješavinom, dimljenom paprikom, solju i paprom.Poklopite lonac i pustite da varivo kuha na laganoj temperaturi oko 40 minuta, odnosno dok se leća ne skuha do kraja.
- Poslužite toplo varivo s kriškom kruha.
Isprobajte i ove recepta za fina variva:
Dobar tek!