Donosimo vam recept za pripremu finog variva od leće, krumpira i mrkve. Ono je gusto, izdašno i vrlo zasitno, a najbolje je kada se posluži s malo kiselog vrhnja i kriškom tostiranog kruha.
U pripremi ovoga recepta snaći će se i oni koji nisu najvještiji kuhari. Povrh svega, za pripremu vam trebaju relativno pristupačne namirnice koje se mogu pronaći u većini ženskih hladnjaka i smočnica, a koje se mogu nabaviti za otprilike dvadesetak kuna.
Ovo je savršeni recept kada se želite „riješiti“ povrća koje treba pod hitno potrošiti. U njega možete dodati i paprike, svježi špinat, cvjetaču, brokulu i slične sastojke.
Sastojci za varivo od leće:
- 400 g krumpira
- 400 ml pasirane rajčice
- 200 g suhe zelene leće
- 3 mrkve
- 2 žlice koncentrata rajčice
- 1 l vode
- 1 povrtna kocka
- 1 luk
- 2-3 češnja češnjaka
- 1 čajna žličica mediteranske mješavine začina
- ½ čajne žličice dimljene paprike
- sol i papar po želji
- biljno ulje za pirjanje
Priprema variva od leće:
- Očistite i narežite luk i češnjak na manje komade. Na manje komade narežite i mrkve.
- Na malo biljnog ulja u većem loncu popržite luk i mrkve dok ne omekšaju.
- Dodajte i češnjak i pirjajte sve zajedno još oko pola minute.
- Dodajte koncentrat rajčice i pirjajte oko dvije do tri minute.
- Podlijte s povrtnim temeljcem odnosno s povrtnom kockom koju ste rastopili u litri obične vode.
- U lonac dodajte i očišćeni krumpir narezan na kocke veličine oko jednog centimetra.
- Ubacite pasiranu rajčicu i suhu leću.
- Začinite sve s mediteranskom mješavinom, dimljenom paprikom, solju i paprom.Poklopite lonac i pustite da varivo kuha na laganoj temperaturi oko 40 minuta, odnosno dok se leća ne skuha do kraja.
- Poslužite toplo varivo s kriškom kruha.
Isprobajte i ove recepta za fina variva:
Dobar tek!