Prema procjenama erotskih internetskih portala u Hrvatskoj ima oko 10 tisuća swingerskih parova ili pojedinaca. Je li mijenjanje partnera psihički poremećaj ili samo stil života? Swingeri tvrde kako im to ne ne upropaštava brak već pomaže u njegovom očuvanju.

Swingeri su najčešće parovi u braku koji razmjenjuju partnere kako bi uklonili monotoniju uzrokovanu višegodišnjim zajedničkim životom.

'Legenda kaže da je swinganje nastalo kod američkih pilota, koji su imali oko 20 do 25 godina, bili su visoki, vrlo zgodni i popularni. Tih godina je bilo puno nesreća. Kako su puno pogibali, spontano je nastalo swinganje. Kada djevojka ostane bez mladića njegov najbolji prijatelj pomaže da ona opstane, a tako radi i njezina najbolja prijateljica. Tako je nastao mit o swingerima', kaže seksolog Simo Mraović.

Prvi swingerski klubovi otvoreni su krajem 60-tih godina prošlog stoljeća u SAD-u. Takav stil života doživljava procvat sedamdesetih godina. 

Prvi takav klub u Hrvatskoj otvorio je prije tri godine Beograđanin Žika Anđelić. 

'Kada dođem ovdje na more sve je lijepo. Ima sunca, mora, ribe, vina, no seksa za starije momke je malo. Zato sam ovo odlučio otvoriti i tako već tri godine manje više uspješno radim', kaže Žika.

Vrata kluba otvorena su svima, pa navraćaju gosti iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Ljeti je društvo još raznolikije.

'U erotici nije važna ni nacionalnost ni politička pripadnost ni ništa. Erotika je erotika', kaže Žika.

Ana i Marko iz Rijeke su članovi kluba. U braku su 10 godina, a swingaju posljednjih pet. Tvrde kako im je zahvaljujući tome brak postao kvalitetniji. 

'Prvo je krenulo kroz neku priču. Malo gledaš te filmove, pa grupni seks, pa smo rekli, idemo probati', kaže Ana.

Ana kaže kako u klub dolaze najmanje jednom mjesečno, ali imaju prijatelje s kojima swingaju i kod kuće. Njihov stil života, kaže ona, donio im je mnogo novih prijatelja.

I seksolog Simo Mraović smatra kako swinganje može proći bez posljedica na brak. No upozorava kako je bitno da su parovi sigurni jedni u drugog i u svoju ljubav. Inače se brak veoma lako može raspasti.

'Treba ipak imati malo sreće u tim kombinacijama', kaže Simo. 

Mraović tvrdi kako swingera danas u Hrvatskoj nije ništa ni manje ni više nego ranije, ali se danas o njemu više govori. Na internetu je sve više foruma i portala koji okupljaju ovu populaciju.