Mliječni proizvodi bogat su izvor važnih hranjivih tvari, ali sve više ljudi razvija intoleranciju na laktozu. Ljudi koji imaju intoleranciju na laktozu ne proizvode dovoljno enzima laktaze odgovornog za razgradnju laktoze (šećera u mlijeku) u glukozu i galaktozu.
To znači da laktoza direktno odlazi u crijeva prije nego što je tijelo procesuira ili apsorbira, što može izazvati simptome poput nadutosti, grčeva, proljeva i plinova.
Većina ljudi alergičnih na laktozu ima primarnu intoleranciju na laktozu, što znači da su u ranijem životu, primjerice tijekom dojenačkog doba i djetinjstva mogli probaviti laktozu, ali kasnije su se javile probavne smetnje nakon konzumacije mliječnih proizvoda.
Mliječni proizvodi bogat su izvor važnih hranjivih tvari, ali sve više ljudi razvija intoleranciju na laktozu
Uz laktozu, mnogi ljudi mogu biti osjetljivi i na protein mlijeka kazein te bi svatko tko ima alergiju na laktozu trebao provjeriti postoji li alergija i na gluten.
U slučaju alergije ili intolerancije na laktozu ili kazein potrebno je strogo izbaciti sve mliječne proizvode. Kazein kao protein mlijeka prema nekim studijama utječe i na pogoršanje bolesti kao što su ADHD te shizofrenija i druge psihičke bolesti, napominje nutricionistkinja Alma Bunić.
Sumnjate li da ste alergični na mliječne proizvode, savjet je naručiti se na pregled kod gastroenterologa ili alergologa. Eliminacijska dijeta koja podrazumijeva eliminiranje svih mliječnih proizvoda iz prehrane na tri tjedna također može otkriti postoji li intolerancija na laktozu, ali ona se uvijek mora provoditi pod nadzorom liječnika ili nutricionista. Nakon tri tjedna preporuka je vratiti mliječne proizvode u prehranu na tjedan dana i ako se simptomi odmah vrate, vrlo vjerojatno postoji intolerancija.
Ipak, treba uzeti u obzir da mliječni proizvodi sadrže važne hranjive tvari, poput kalcija, bjelančevina i magnezija te probiotika u jogurtu. Osobama koje nisu alergične na laktozu svakako se preporučuje konzumacija jaja, jogurta i svježeg sira.
Svatko tko izbaci mliječne proizvode iz prehrane morat će na druge načine nadoknaditi te vrijedne nutrijente. Na primjer, kelj i batat dobar su izvor kalcija, orašasti plodovi i zelena soja sadrže magnezij, a kiseli kupus bogat je probioticima.
Ako postoji intolerancija na laktozu ili alergija na mliječne proizvode, najbolje je prestati konzumirati te proizvode. Tada se mogu očekivati pozitivne promjene koje će poboljšati kvalitetu života i učiniti da se osjećate bolje:
1. Neće vas više mučiti bol u trbuhu, nadutost i plinovi.
Kada tijelo ne može probaviti laktozu, u crijevnom traktu stvaraju se kiseline i plinovi, što može uzrokovati bol u trbuhu, nadutost i plinove. Kada prestanete konzumirati mliječne proizvode, možete očekivati da će ti problemi nestati.
Osjetljivost na mliječne proizvode može se manifestirati i na koži u obliku mitesera, akni, osipa, pa čak i ekcema
2. Mogli biste smršavjeti nekoliko kilograma.
Laktoza je šećer, a šećer pridonosi debljanju. Kada izbacite mliječne proizvode iz prehrane, najveća promjena koju ćete vidjeti jest mnogo manja konzumacija šećera, što je jedan od prvih koraka koji pridonosi gubitku kilograma.
3. Normalizirat će vam se probava.
Kada organizam ne može probaviti mliječne proizvode, česta je pojava neugodan proljev do kojeg dolazi jer intolerancija na laktozu povećava količinu vode u crijevima kada se konzumiraju mliječni proizvodi. Izbjegavanjem mliječnih proizvoda stolica će postati normalna. Zatvor također može biti simptom intolerancije. Nije uobičajen kao proljev, ali i u slučaju zatvora doći će do olakšanja jer će probava raditi bolje i tako brže eliminirati otpad iz organizma.
4. Crijeva će vam biti zdravija.
Kod ljudi koji ne toleriraju mliječne proizvode mlijeko, sir i drugi mliječni proizvodi s aditivima mogu izazvati upale i nepravilnosti u crijevnim bakterijama. Ti umjetni sastojci mogu izazvati različite osjetljivosti, kao i pretjerani rast gljivica i pojavu upalnih procesa u gastrointestinalnom traktu, što može uzrokovati zamor, iritaciju želuca i mučninu. Izbacivanje mliječnih proizvoda može pomoći u poboljšanju zdravlja crijeva i obnovi zdravih bakterija.
5. Proljepšat će vam se koža.
Naša tijela izbacuju otpad i toksine na tri načina: mokrenjem, kroz stolicu i kroz pore. Osjetljivost na mliječne proizvode tako se može manifestirati i na koži u obliku mitesera, akni, osipa, pa čak i ekcema.
6. U tijelu će biti manje upala.
Upale u tijelu ozbiljan su problem te mogu uzrokovati mnoge zdravstvene probleme, poput nepravilnog rada štitne žlijezde ili boli u zglobovima. Eliminiranje mliječnih proizvoda može smanjiti pojavu upala kod ljudi koji su alergični na njih. Naravno, ako ste zabrinuti zbog mogućih upala, a nemate intoleranciju na laktozu, postoje drugi načini na koje ih možete smanjiti.
Dodavanje ribe i suplemenata u obliku ribljeg ulja u prehranu ili konzumiranje više hrane bogate omega-3 masnim kiselinama, poput avokada, oraha i ulja, može pomoći u smanjivanju upala. Uz prehranu bogatu antioksidansima, tjelovježba i meditacija također mogu smanjiti upale uzrokovane stresom.