Kruh je mnogima omiljena namirnica bez koje ne mogu zamisliti dan. No isto tako, ta ugljikohidratna bomba dolazi u puno različitih oblika, od kojih su neki štetni za naše tijelo i liniju, dok drugi zaslužuju samo riječi hvale. Doznajte što će se dogoditi s vašim tijelom ako iz prehrane u potpunosti izbacite bijeli kruh.

 

1. Izgubit ćete kilograme uzrokovane vodom

Kruh je prepun ugljikohidrata, a njihovo naglo izbacivanje iz prehrambenih navika na vašem se tijelu primjećuje gotovo trenutačno, i to u obliku gubitka kilograma. No nije riječ o instant mršavljenju, već o gubitku vode koja se nakuplja u tijelu.

Tijelo skladišti ugljikohidrate u obliku glikogena, mliječne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljikohidrata zadržan u tijelu u njemu zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

2. Nećete više stalno biti gladni

Prerađeni ugljikohidrati, kakvih je prepun bijeli kruh, u vašem organizmu uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi, koji potom vrlo brzo pada. Ove lude promjene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osjećaj gladi i žudnju za hranom, zbog čega se debljamo.

Kruh je je prepun ugljikohidrata, a naglo izbacivanje istih iz prehrambenih navika na vašem se tijelu primjećuje gotovo trenutno i to u obliku gubitka kilograma

No to ne znači da iz prehrane morate u potpunosti izbaciti kruh, već da prazne kalorije i bijeli kruh zamijenite onim napravljenim od cjelovitih žitarica, koje reguliraju i balansiraju šećer u krvi.

3. Energija će vam porasti, a probava se poboljšati

Za razliku od integralnog ili crnog, bijeli kruh ne sadrži vlakna koja su prijeko potrebna za normalan rad crijeva i probave. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom.

Oopsie kruščići idealni su za pripremu različitih sendviča Keto doručak: Tri fina i zasitna sendviča s "oopsie" kruhom bez brašna

Nakon što izbacite bijeli kruh iz menija i u svakodnevnu prehranu uvrstite cjelovite žitarice, probava započinje normalan i olakšan rad.

Isto tako, ugljikohidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je ono kvalitetno, mozak radi normalno, bez smetnji, no ako hrana za mozak nije zdrava, tijelo reagira negativno te se pojavljuje osjećaj malaksalosti i umora.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju