Proteinski kruh možete jesti i na dijeti
Proteinski kruh možete jesti i na dijeti (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

"Ma, ne smijem kruh": Recept za kruh idealan za one koji se boje ugljikohidrata

30-01-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Pazite li na liniju i trudite li se zdravije hraniti, a teško vam se odreći kruha, probajte ovaj, čiji su glavni sastojci posni sir, zobene pahuljice i sjemenke.

Osim što je izdašan, sočan i fin, ovaj će vas visokoproteinski kruh dugo držati sitima. Slobodno ga jedite za doručak uz pečena jaja ili omiljenu šunku, namažite ga sirnim namazom ili na njega složite avokado koji ste samo malo posolili i popaprili.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi

Proteinski kruh - sastojci:

  • 300 g posnog sira
  • 100 g mljevenih badema
  • 100 g usitnjenih lanenih sjemenki
  • 125 g usitnjenih zobenih pahuljica
  • 1 žličica soli
  • 6 g praška za pecivo (pola vrećice)
  • 8 bjelanjaka
  • 2 žlice sezama
  • 2 žlice bučinih sjemenki (po želji)
  • 2 žlice suncokretovih sjemenki (po želji)

Proteinski kruh - priprema:

  1. U dubljoj zdjeli izmiješajte suhe sastojke: mljevene bademe, usitnjeni lan, zobene pahuljice, sezam, sol, prašak za pecivo te sjemenke.
  2. Dodajte lagano zapjenjene bjelanjke i posni sir pa dobro izmiješajte.
  3. Duguljasti kalup za kruh obložite papirom za pečenje pa istresite smjesu. Poravnajte žlicom, posipajte još malo sezamom pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite 50-60 minuta. Kad je kruh pečen, istresite ga na rešetku za hlađenje i pustite da se ohladi pa ga tek onda režite.

Dobar tek!

Izbacite iz prehrane bijeli kruh i u kratkom vremenu uočite koje su najčešće tri promjene koje se događaju kada prestanete jesti bijeli kruh - zamijenite ga proteinskim kruhom i uživajte u svakom zalogaju.

Ako ipak želite u kruh ubaciti i brašno, provjerite koje je brašno najbolje za koju vrstu kruha. 

Provjerite i naš recept za najbolji kruh iz zdjele, a u nastavku pronađite još ideja za zdravi zalogaj. 

Polpete od povrća Imamo ideju za zdravi, a tako ukusni ručak s kojim nećete prekršiti novogodišnju odluku Keto pogačice blogerice Helene Pudić Ove pogačice su tako mekane i ukusne, a trebat će vam samo dva sastojka Ftines pita Jelene Marić Zdrava pita sa sirom od nekoliko sastojaka mogla bi postati omiljeni ručak Pita s tikvicama i zobenim Sa zobenim, tikvicama i brokulom: Recept za zdravu i hrskavu pitu

Dobar tek!

Pročitaj još
Pročitaj još