Jesen je pokazala svoje zube i sjedenje na terasama kafića i nije baš više toliko ugodno. No što kada se nađete s društvom, a osoba koja puši želi da sjedite vani jer unutra pušenje nije dopušteno?

Kompromis između pušača i nepušača nekad je lako postići, a nekada teže. Ako ne pušimo, a u stan nam dođe prijateljica pušačica, najčešće ćemo joj reći da može zapaliti na balkonu. Ponekad popustimo pa joj dopustimo da cigaretu popuši i u sobi i nakon toga sve dobro provjetrimo.

Kada se nalazimo vani, vrlo je jednostavno. Sjednemo na terasu ako unutra nije dopušteno pušenje, pa je ugodno i nama i njoj. Sve dok ne padnu temperature.

Jedna je žena tako podijelila nedavni događaj koji se odvio prije nekoliko dana, kada temperature vani predvečer više i nisu tako ugodne za sjedenje na terasama kafića.

Nakon posla sam se našla u gradu s nekoliko prijatelja, a među nama je bila jedna pušačica. Krenuli smo prema ulazu u kafić, ali u njemu se prodaju i kolači, pa se ne smije pušiti unutra. Čim je to shvatila, prijateljica se sva uzvrtjela i zamolila nas da ostanemo vani. 

Rekla je da joj nema smisla izlaziti nekoliko puta da bi zapalila cigaretu i tako prekidati zanimljiv razgovor s nama pa bi bilo bolje da ostanemo vani.

Iako je bila u manjini, izvojevala je pobjedu pa su svi sjeli van, ali temperatura je vrlo brzo postala neugodna za sjedenje vani.

Nitko se nije pobunio, a možda je trebao

Nadala sam se da će netko reći da mu je hladno, no činilo se da hladnoća nikome ne smeta pa nisam htjela kvariti druženje i govoriti da mislim da bi nam unutra bilo ugodnije. Ona je samo jedna i sigurna sam da bi mogla izdržati sat-dva bez pušenja ili izići kratko pa se vratiti, istaknula je. 

Ali svi smo šutjeli i nitko se nije požalio na hladnoću pa sam šutjela i ja. I vjerojatno sam pogriješila jer mislim da je i drugima smetalo što nam je hladno, ali isto nisu htjeli ništa reći.

Koji god omjer pušača i nepušača bio u društvu, pogotovo tijekom hladnijih dana, uvijek se javlja isto pitanje – tko bi trebao popustiti i kako bi kompromis trebao izgledati?

Često, naime, postoje odvojeni dijelovi za pušače i nepušače u klasičnim kafićima, pa smrzavanje vani ne mora biti opcija, no onda se ponovno postavlja pitanje u koji ćemo dio sjesti ako je društvo miješano. 

Je li u redu naplatiti usluge bližnjima? "Prijateljica je htjela da joj besplatno sašijem haljinu, odbila sam."

Biste li dali ključeve od kuće ili stana svekrvi na raspolaganje?