Kada su u pitanju naše (najbolje) prijateljice, obično smo popustljivije nego prema drugim ljudima. Dugo se znamo, proživjele smo puno toga skupa, volimo ih kao najbliže članove obitelji... Zbog svega toga normalno je da ćemo im lakše nego drugima progledati kroz prste.

No bitno je znati da nikome, pa ni najboljim prijateljicama, ne moramo tolerirati određene stvari. Kada prijeđu liniju, dajte im to do znanja.

Samo na taj način vaš odnos može postati još bolji - ako iskreno komunicirate o stvarima koje po vama nisu u redu.

U nastavku smo izdvojili 10 stvari koje ne trebate tolerirati nikome, pa čak ni najboljoj prijateljici:

1. Nepoštovanje

Ako vaša prijateljica redovito pokazuje nepoštovanje prema vama, možda ne cijeni iskreno vas, vaše osjećaje i sve što činite za nju. Prijatelji trebaju biti osobe koje nas vole, podržavaju i štite.

2. Iskorištavanje

Ako ste vi uvijek tu za prijateljicu, ali ona nije tu kada vi nju trebate, dobro promislite je li vaše prijateljstvo onakvo kakvo treba biti.

3. Izdaju

Puno je oblika izdaje. Tu je primjerice ogovaranje iza leđa ili dijeljenje vaših privatnih informacija s drugima. Ako vaša prijateljica radi nešto od navedenoga, dobro razmislite vrijedi li je zadržati na životu.

4. Neiskrenost

Iskrenost je temelj svakog odnosa, pa tako i prijateljstva. Sitne laži svi povremeno izgovaramo, međutim bitno je razlikovati sitne izmišljotine i upornu neiskrenost. Ako primijetite da vam prijateljica stalno laže, preispitajte svoj odnos. Svi zaslužujemo ljude koji su iskreni prema nama.

5. Nedostatak podrške

Prijateljstvo je dvosmjerna ulica, a prave su prijateljice one osobe koje nas podržavaju u lošim vremenima i s nama slave naše pobjede. Ako ne osjećate da imate baš to od svoje prijateljice, vrijeme je za procjenu prijateljstva.

6. Stalnu negativnost

Svi imamo loše dane, ali ako je uz nas osoba koja je stalno negativna, to će početi utjecati na naše raspoloženje i mentalno zdravlje. Kontinuirano izlaganje negativnosti crpi energiju, pa čak i utječe na naš pogled na život. Ako u svojoj blizini imate osobu koja je stalno negativna, vrijeme je za razgovor o tome. Vaša dobrobit neka vam bude prioritet.

7. Manipulaciju

Manipulacija je možda i najštetnije ponašanje koje ne trebamo tolerirati nikome, pogotovo ne osobama koje bi nam trebale biti najbolji prijatelji. Zauzmite se za sebe i postavite jasne granice, a ako se ponašanje nastavi, razmislite o prekidu prijateljstva.

8. Konstantno kritiziranje

Konstruktivna kritika može biti odlična stvar, može nam pomoći da rastemo i postajemo bolji. Međutim, kada je kritika česta, oštra, osobna, pa i neopravdana, ona više nije konstruktivna nego destruktivna. Prijateljica koja vas stalno kritizira mogla bi ozbiljno narušiti vaše samopoštovanje i samopouzdanje, a prijatelji trebaju biti tu da nas dižu, a ne da nas spuštaju. Ako imate prekritičnu prijateljicu, važno je riješiti problem. Ako osoba nije spremna poraditi na ponašanju, možda je vrijeme za udaljavanje.

9. Nezdravu konkurenciju

Malo prijateljskog natjecanja može biti zabavno, pa i korisno za prijateljstvo. Međutim, stalno natjecanje u baš svemu vjerojatno će vas iscrpiti. Ako vas vaša prijateljica stalno pokušava nadmašiti, stvorit će se otrovno okruženje koje nije dobro ni za koga. Zdravo prijateljstvo mora biti međusobno poštovanje i podrška, a ne natjecanje.

10. Emocionalno zlostavljanje

Emocionalno zlostavljanje je nešto što nikada, ali baš nikada ne smije biti dio prijateljstva niti nešto što ćete tolerirati. Ne spuštajte svoje standardne za nikoga, pa niti za osobu koja je možda godinama dio vašeg života. Ako vas druga strana emocionalno zlostavlja, zauzmite se za sebe i stanite tome na kraj. Bolje biti sam nego u lošem društvu.

Ništa krivo niste napravili: Pet znakova da ste neke prijatelje jednostavno prerasli

Ima li nešto u tome? Detalji iz seksa koji se ne dijele ni s najboljom prijateljicom

Dobra prijateljica s posla zlata vrijedi