Američka oskarovka Susan Sarandon danas slavi 78. rođendan. Susan je rođena 4. listopada 1946. godine u New Yorku, kao najstarije od devetero djece Lenore i Philipa Tomalina.

Galerija

Bila je brucošica Katoličkom sveučilištu u Washingtonu na kojem je studirala glumu u trenutku kad je upoznala kolegu Chrisa Sarandona, koji je također bio student istog sveučilišta.

"S pravom sam mislila da zna sve. Vodio me na crnobijele filmove, upoznao me s književnosti i spasio mi život svojom dobrotom. Kao što možete pretpostaviti, nisam bila previše stabilna s obzirom na to da dolazim iz velike radničke obitelji iz New Jerseyja. Ali on je bio toliko strpljiv", priznala je nedavno u jednom intervjuu.

Susan Sarandon Foto: Profimedia

Chris je bio njezina prva ljubav, ali nije imala želju za udajom. Sudbonosno da izrekli su samo zato što su se bojali da će ih izbaciti s konzervativnog studija ako to ne naprave: "Dogovorili smo se da ćemo svake godine odlučivati želimo li i dalje biti u braku i nakon sedam godina zajedno smo došli do odluke kako je vrijeme da krenemo dalje."

Glumica je nakon razvoda zadržala Chrisovo prezime i nastavila graditi uspješnu kao Susan Sarandon. Pet puta nominirana je za Oscara u kategoriji najbolje glavne glumice, a osvojila ga je za ulogu u filmu "Dead Man Walking" iz 1995. godine.

Geena Davis i Susan Sarandon Foto: Profimedia

Iako se svi slažu da je to jedno od njezinih najboljih glumačkih ostvarenja, ipak se više pamti uloga u legendarnom filmu "Thelma & Louise" koja joj je također osigurala za Oscara.

U kriminalističkoj drami redatelja Ridleyja Scotta i scenaristice Callie Khouri, Susan je utjelovila lik Louise Sawyer koja s prijateljicom Thelmom Dickinson (Geena Davis) odlazi na vikend-putovanje kako bi nakratko pobjegla od ustaljene svakodnevice.

Susan Sarandon i Geena Davis Foto: Profimedia

Njihov život mijenja se iz temelja kada stranac iz bara pokuša silovati Thelmu, a Louise ga ubije. Iz straha kako im policija neće vjerovati da se uistinu dogodio pokušaj silovanja, odluče se na bijeg u Meksiko.

Putovanje puno peripetija završava policijskom potjerom tijekom koje su Thelma i Louise stjerane u kut. Točnije, na sam rub litice u Grand Canyonu s koje zajedno odlaze u sigurnu smrt, ali za njih vječnu slobodu.

Ridley Scott, Geena Davis i Susan Sarandon na setu Foto: Profimedia

Susan se nastavila boriti za originalni završetak i kad je došlo vrijeme za snimanje posljednje scene, rekla je Ridleyju kako su ona i Geena zaslužile pravo da do kraja budu zajedno na ekranu. "Želim izrezati sav taj dijalog i poljubiti je u trenutku kad jedna drugoj završavamo rečenice", objasnila je Susan redatelju svoju viziju.

Ridley je usvojio tu ideju, a rezultat je jedan od istovremeno najmoćnijih i najtužnijih "girl power" trenutaka na filmskom platnu.

Legendarna scena iz filma Thelma i Louise Foto: Profimedia

Sedam nepoznatih činjenica o kultnom filmu "Thelma i Louise"

Deset najpopularnijih romantičnih komedija svih vremena, kojoj se vi uvijek vraćate?

13 horora za petak 13.: Pogledajte popis najboljih horora svih vremena