"Thelma & Louise" kultni je film ceste koji je fantastične Susan Sarandon i Genu Davis pretvorio u ikone feminizma. Povodom 77. rođendana Susan Sarandon donosimo sedam manje poznatih činjenica o nezaboravnom filmu.

 

1. Najbolje glumice Hollywooda otimale su se za glavne uloge

Kada je izišao u svjetskim kinima u svibnju 1991. godine, film "Thelma & Louise" izazvao je brojne kontroverze. Film ceste s radnjom smještenom u 1966. godinu, u kojem glavne uloge imaju dvije ženske razbojnice oduševio je javnost i kritiku, a njezine glavne glumice – Susan Sarandon i Genu Davis prometnuo u zvjezdanu orbitu.

Ulogu kradljivca J.D.-ja, kojeg Thelma i Louise pokupe na svojem putovanju, silno je želio George Clooney. No nije ju dobio ni nakon pet uzastopnih audicija. Umjesto toga, ona je pripala mladom i plavokosom glumcu Bradu Pittu, koji se tek probijao u svijetu filma

Najveća glumačka imena poput Meryl Streep, Holly Hunter, Frances McDormand, Jodie Foster i Michelle Pfeiffer željele su glavne uloge u tom netipičnom filmu.

2. Prvi Oscar za prvi scenarij

Film je nominiran za prestižnu nagradu Oscar u šest kategorija, a jedini zlatni kipić u konačnici je osvojila scenaristica Callie Khouri, kojoj je to bio prvi scenarij koji je napisala u životu. Prije toga ta je Amerikanka radila kao producentica videospotova rock-glazbe za pjevače poput Alicea Coopera.

3. Gena Davis željela je ulogu Louise

Iako u filmu tumači kućanicu Thelmu koja je nezadovoljna svojim brakom i životom, Gena Davis prvotno je željela glumiti Louise. U intervjuu iz 2011. priznala je kako je njezin agent svaki tjedan zvao Ridleya Scotta kako bi joj sredio sastanak s njim. Kada se on napokon dogodio, Gena je provela čak sat vremena uvjeravajući redatelja zašto bi ulogu Louise trebao dati njoj.

Thelma i Louise Thelma i Louise netipične su filmske heroine (Foto: Profimedia)

4. Neugodnjak prvog dana snimanja

Thelma je u filmu oženjena za grubijana Darryla, kojeg je utjelovio glumac Christopher McDonald. Zanimljivo, Gena Davis bila je zaručena za Christophera McDonalda u stvarnom životu, a ostavila ga je nakon što je upoznala Jeffa Goldbluma, za kojeg se udala 1985. godine.


5. Film koji je proslavio Brada Pitta

Ulogu kradljivca J.D.-ja, kojeg Thelma i Louise pokupe na svojem putovanju, silno je želio George Clooney.

No nije ju dobio niti nakon pet uzastopnih audicija. Umjesto toga ona je pripala mladom i plavokosom glumcu Bradu Pittu, koji se tek probijao u svijetu filma, a koji je pristao raditi za honorar od tek 6000 dolara. Nekoliko godina kasnije snimio je "Sleepers", za koji je dobio 10 milijuna dolara.

Film je nominiran za prestižnu nagradu Oscar u šest kategorija, a jedini zlatni kipić u konačnici je osvojila scenaristica Callie Khouri, kojoj je to bio prvi scenarij koji je napisala u životu.

6. Glumice nisu uvijek bile trijezne na snimanju

Susan Sarandon nagovorila je Genu Davis da u nekim scenama piju prava alkoholna pića kako bi što lakše prenijele emocije svojih likova. Lakše je glumiti opijenost kada piješ pravi alkohol, priznala je Gena Davis te otkrila da su se zbog toga odlično zabavljale na setu između snimanja.

Film P.S. Volim te naučio nas je neke bitne lekcije P.S. Volim te: Najvažnije lekcije koje nas je naučio nezaboravni film

7. Susan Sarandon željela je umrijeti u filmu

Thelma i Louise netipične su filmske heroine koje skončavaju svoju pustolovinu u provaliji s ukradenim automobilom marke Ford Thunderbird.

Susan Sarandon pristala je glumiti Louise tek kad joj je redatelj zajamčio da će njezin lik imati fatalni završetak, odnosno da neće mijenjati originalni kraj iz scenarija.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju