Kad govorimo o ravnopravnosti spolova u sportu, nogomet se njome baš ne može pohvaliti. Podcijenjenost nogometašica možemo vidjeti u njihovim plaćama, ali i u zastupljenosti u samom vrhu najvažnije sporedne stvari na svijetu.

Galerija

Zato nas je razveselila vijest da će žene prvi puta suditi na svjetskom nogometnom prvenstvu za muškarce.

Sucima su se pridružile tri pomoćnice koje će svojim znanjem i iskustvom pokazati cijelome svijetu da su krenule u borbu za ravnopravnost spolova u sportu.

Stéphanie Frappart iz Francuske, Salima Mukansanga iz Ruande i Yoshimi Yamashita iz Japana pridružit će se skupini od 36 muškaraca koji će na terenu u Kataru pratiti svaki korak nogometaša.

Ovim je završen dugi proces koji je započeo prije nekoliko godina raspoređivanjem ženskih sudaca na Fifinim juniorskim i seniorskim turnirima, rekao je šet FIFA-e, Pierluigi Collina.

Nadam se da će se u budućnosti izbor elitnih ženskih sutkinja za važna muška natjecanja doživljavati kao nešto normalno, a ne kao senzacionalizam. One zaslužuju biti na FIFA Svjetskom prvenstvu jer konstantno igraju na stvarno visokoj razini, a to je važan faktor za nas, dodao je Collina.

Sutkinje - 1 Foto: Profimedia

Na ovom prvenstvu, imat ćemo priliku upoznati tri žene koje su već dugo u samom vrhu nogometa. Frappart iz Francuske je sudila u finalu Svjetskog prvenstva za žene, a postala je i prva službena osoba na utakmici prve francuske lige.

Yamashita je iskustvo stekla sudeći na ženskim prvenstvima, a kruna njezine karijere su Olimpijske igre u Tokiju, 2020. godine. 

Salima Mukansanga, također ima bogato iskustvo, a bila je i prva službena osoba na Svjetskom prvenstvu za žene u Francuskoj 2019. godine. 

Najmlađa Olimpijka: Njezin dom sravnjen je sa zemljom, ali ona ima poruku koja nadahnjuje

Nadamo se da će sve više žena u kopačkama krenuti stopama ovih sutkinja koje su pokrenule neku novu eru u najpopularnijem muškom sportu.

Sutkinje - 2 Foto: Profimedia