Mlada sirijska stolnotenisačica Hend Zaza odigrala je prvi meč na Olimpijskim igrama u Tokiju i izgubila, no to je nije obeshrabrilo i poslala je poruku svijetu koja nadilazi sportske okvire.

Samo nekoliko sati nakon što je ponijela zastavu svoje zemlje na otvorenju Olimpijskih igara 2020. u petak navečer, Hend Zaza se u kvalifikacijama borila s protivnicom triput starijom od sebe, 39-godišnjom Austrijankom kineskog podrijetla Liu Jia. Iako je u samo 24 minute izgubila od Austrijanke, sirijska djevojčica nije očajavala.

U pet proteklih godina proživjela sam svakakva iskustva, posebno rat u svojoj zemlji. Bilo je vrlo teško. Ali moram se boriti i to je moja poruka svima koji žele ići naprijed u teškoj situaciji. Borite se za svoje snove, snažno se trudite i bez obzira na teškoće koje prolazite, postići ćete svoj cilj, poručila je Hend.

Zazin dom u gradu Hami sravnjen je sa zemljom u građanskom ratu no ona je unatoč tome bila poticana već kao petogodišnjakinja da se bavi sportom kako bi zaboravila strašnu stvarnost. Česti prekidi struje na mjestu gdje danas trenira u Damsku mogu ograničiti vježbanje isključivo na danje svjetlo, a da se ne spominje nedostatak opreme i adekvatnih partnera za trening što sve nije nimalo pridonijelo njezinu razvoju. Najmlađa Olimpijka od 1992., Zaza se od Olimpijade oprašta visoko uzdignute glave.

Slika nije dostupna Nikolina Ćaćić: Boksačica koja ispisuje povijest hrvatskog sporta (a nije uvijek bilo lako)

Igrati protiv tako jako iskusne protivnice doista je vrlo teško, posebno za prvi meč i bilo je jako teško mentalno se pripremiti. Nadala sam se igrati bolje no bila je to dobra lekcija, posebno jer je to moja prva Olimpijada. Radit ću na postizanju boljeg rezultata za drugi put. Želim se natjecati dalje, ne samo u prvoj rundi, rekla je. Priznaje da je bilo teško igrati netom poslije ceremonije otvaranja igara i vjeruje da je i to pridonijelo porazu.

Slika nije dostupna Nejednaka pravila: Kako kratke hlačice mogu biti neprimjerene u odnosu na gaćice?

Liu, koja je ponijela zastavu na OI u Riju 2016., priznala je da je bila pod dodatnim pritiskom jer je Zaza samo dvije godine starija od njezine desetgodišnje kćeri. Liu je nakon meča zajedno sa Zazom snimila selfie i poručila:

Postoje ljudi koji moraju proći kroz velike teškoće. Oni su divni, nije im bilo lako. Ona je djevojčica koja je ušla na Olimpijadu s 12 godina, iskreno joj se divim. (Hina)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju