Kad govorimo o ravnopravnosti spolova u sportu, nogomet se njome baš ne može pohvaliti. Podcijenjenost nogometašica možemo vidjeti u njihovim plaćama, ali i u zastupljenosti u samom vrhu najvažnije sporedne stvari na svijetu.

Galerija Sutkinje - 1 Sutkinje - 2 Sutkinje - 3 +2 Stéphanie Frappart

Zato nas je razveselila vijest da će žene prvi puta suditi na svjetskom nogometnom prvenstvu za muškarce.

Sucima su se pridružile tri pomoćnice koje će svojim znanjem i iskustvom pokazati cijelome svijetu da su krenule u borbu za ravnopravnost spolova u sportu.

Stéphanie Frappart iz Francuske, Salima Mukansanga iz Ruande i Yoshimi Yamashita iz Japana pridružit će se skupini od 36 muškaraca koji će na terenu u Kataru pratiti svaki korak nogometaša.

Ovim je završen dugi proces koji je započeo prije nekoliko godina raspoređivanjem ženskih sudaca na Fifinim juniorskim i seniorskim turnirima, rekao je šet FIFA-e, Pierluigi Collina.

Nadam se da će se u budućnosti izbor elitnih ženskih sutkinja za važna muška natjecanja doživljavati kao nešto normalno, a ne kao senzacionalizam. One zaslužuju biti na FIFA Svjetskom prvenstvu jer konstantno igraju na stvarno visokoj razini, a to je važan faktor za nas, dodao je Collina.

Sutkinje - 1 Yoshimi Yamashita (Foto: Profimedia)

Na ovom prvenstvu, imat ćemo priliku upoznati tri žene koje su već dugo u samom vrhu nogometa. Frappart iz Francuske je sudila u finalu Svjetskog prvenstva za žene, a postala je i prva službena osoba na utakmici prve francuske lige.

Yamashita je iskustvo stekla sudeći na ženskim prvenstvima, a kruna njezine karijere su Olimpijske igre u Tokiju, 2020. godine. 

Salima Mukansanga, također ima bogato iskustvo, a bila je i prva službena osoba na Svjetskom prvenstvu za žene u Francuskoj 2019. godine. 

Slika nije dostupna Najmlađa Olimpijka: Njezin dom sravnjen je sa zemljom, ali ona ima poruku koja nadahnjuje

Nadamo se da će sve više žena u kopačkama krenuti stopama ovih sutkinja koje su pokrenule neku novu eru u najpopularnijem muškom sportu.

Sutkinje - 2 Kapetan Luka Modrić i Stéphanie Frappart (Foto: Profimedia)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju