Prekrasni tulipani sinonim su za proljeće. Šareno cvijeće omiljen je ukras u domu jer izgleda zaista bajkovito. Dolaze u cijeloj paleti boja i vrlo ih je lako održavati, pa se često nađu u vrtovima i vazama u našim domovima.

Iako ih je vrlo lako održavati, tulipani ponekad baš brzo uvenu ili se saviju. U vazi mogu živjeti pet do deset dana, ovisno o tome brinete li dobro za njih. Uz nekoliko jednostavnih savjeta vrlo lako možete produljiti život svojim tulipanima.

Prvo i najvažnije – tulipani traže puno vode, pa im često treba dolijevati svježu vodu u vazu. Također, vrlo im je važno da ne piju prljavu vodu i da uklonite listove iz vode kako ne bi trunili i tako potaknuli prijevremeno cvjetanje.

Prema riječima stručnjakinje Julie Davies, postoji jedan vrlo dobar način na koji možete dodatno produljiti život tulipanima u vazi. Osim podrezivanja stabljike, uklanjanja uvenulih listova i listova koji imaju doticaj s vodom, tulipanima život možete produljiti tako da ih zamotate u novine.

Tulipane treba kondicionirati prije nego što ih stavite u vazu. Uklonite celofan iz trgovine i pustite tulipanima da dišu. Nakon toga skratite im stabljiku i uklonite oštećene listove, koji smetaju zdravom dijelu biljke, objašnjava Julia.

Metoda koja najbolje radi, napominje Julia, jest zamatanje tulipana od glave do pete u novine. Tako ih ostavlja preko noći kako bi se hidratizirali.

Predlažem da ih zamotane u novine ostavite barem dva sata ili preko noći. Tulipani će stajati uspravno, sporije će venuti i dugo će izgledati zdravo, predlaže Julia.

U nastavku pročitajte tri zlatna pravila pomoću kojih će tulipani trajati puno duže.

  1. Stabljike režite tri do pet centimetara i to pod kutom. To će spriječiti njihovo spuštanje i ulazak mjehurića u biljku.
  2. Ako ne želite da se tulipani spuste, zamotajte ih u novine ili postavite pribadaču kroz stabljiku tulipana neposredno ispod cvijeta.
  3. Vodu mijenjate svaki drugi dan jer tulipani ne podnose prljavštinu.

Tulipani: Sve što trebate znati da ovaj predivni cvijet traje što dulje

Čaroban spoj tulipana i božura: Cvijet koji spaja raskoš i ljupkost dva ljepotana

Savjet: Osim novina, još jedan korisni trik je staviti bakreni novčić na dno vaze. Bakar sprječava razvoj brojnih bolesti koje mogu napasti biljke, pa one žive puno duže. 

Tulipani Foto: Shutterstock