Prekrasni tulipani sinonim su za proljeće. Šareno cvijeće omiljen je ukras u domu jer izgleda zaista bajkovito. Dolaze u cijeloj paleti boja i vrlo ih je lako održavati, pa se često nađu u vrtovima i vazama u našim domovima.

Iako ih je vrlo lako održavati, tulipani ponekad baš brzo uvenu ili se saviju. U vazi mogu živjeti pet do deset dana, ovisno o tome brinete li dobro za njih. Uz nekoliko jednostavnih savjeta vrlo lako možete produljiti život svojim tulipanima.

Prvo i najvažnije – tulipani traže puno vode, pa im često treba dolijevati svježu vodu u vazu. Također, vrlo im je važno da ne piju prljavu vodu i da uklonite listove iz vode kako ne bi trunili i tako potaknuli prijevremeno cvjetanje.

Prema riječima stručnjakinje Julie Davies, postoji jedan vrlo dobar način na koji možete dodatno produljiti život tulipanima u vazi. Osim podrezivanja stabljike, uklanjanja uvenulih listova i listova koji imaju doticaj s vodom, tulipanima život možete produljiti tako da ih zamotate u novine.

Tulipane treba kondicionirati prije nego što ih stavite u vazu. Uklonite celofan iz trgovine i pustite tulipanima da dišu. Nakon toga skratite im stabljiku i uklonite oštećene listove, koji smetaju zdravom dijelu biljke, objašnjava Julia.

Metoda koja najbolje radi, napominje Julia, jest zamatanje tulipana od glave do pete u novine. Tako ih ostavlja preko noći kako bi se hidratizirali.

Predlažem da ih zamotane u novine ostavite barem dva sata ili preko noći. Tulipani će stajati uspravno, sporije će venuti i dugo će izgledati zdravo, predlaže Julia.

U nastavku pročitajte tri zlatna pravila pomoću kojih će tulipani trajati puno duže.

  1. Stabljike režite tri do pet centimetara i to pod kutom. To će spriječiti njihovo spuštanje i ulazak mjehurića u biljku.
  2. Ako ne želite da se tulipani spuste, zamotajte ih u novine ili postavite pribadaču kroz stabljiku tulipana neposredno ispod cvijeta.
  3. Vodu mijenjate svaki drugi dan jer tulipani ne podnose prljavštinu.

Tulipani: Sve što trebate znati da ovaj predivni cvijet traje što dulje Tulipan Tulipan Tulipan +5 Tulipan

Čaroban spoj tulipana i božura: Cvijet koji spaja raskoš i ljupkost dva ljepotana Tulipan-božur Tulipan-božur Tulipan-božur +0 Tulipan-božur

Savjet: Osim novina, još jedan korisni trik je staviti bakreni novčić na dno vaze. Bakar sprječava razvoj brojnih bolesti koje mogu napasti biljke, pa one žive puno duže. 

Tulipani Tulipani se ponekad vise, a novine to mogu spasiti (Foto: Shutterstock)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju