Čim stignu prvi topliji dani, s njima dolaze i tulipani, divni i raskošni vjesnici proljeća.

Iako tulipani i ne zahtijevaju preveliku brigu jednom kad ih stavite u vazu, ipak postoje trikovi kojima možete obogatiti vodu u kojoj se nalaze i tako njihovu postojanost još više produžiti. Dakako, bitno je da vodu mijenjate svaki drugi dan

Šećer

Dok je još vezan za korijen, cvijet ima koristi od šećera koji proizvodi lišće biljke kroz proces fotosinteze. Nakon što se cvijet odreže, hranjive tvari dostupne cvijetu znatno su ograničene. Kako bi se nadoknadio ovaj gubitak, u vazu se može dodati čajna žličica šećera kako bi se produžila dugovječnost tulipana i osigurala kontinuirana prehrana.

Šećer i jabučni ocat

Jabučni ocat također može zadržati cvijet svježim u vazi još dulje. Trik je u tome da u vodu dodate dvije čajne žličice šećera i dvije žličice jabučnog octa prije nego stavite tulipane u vazu. Šećer hrani biljke, dok ocat inhibira rast bakterija. Osim toga, ova će kombinacija tulipanima pomoći da dulje ostanu uspravni.

Tulipani Tulipani (Foto: Unsplash+)

Bakrene kovanice

Bakar ima antimikrobno djelovanje, sprječava rast bakterija i tako čuva svježinu cvijeta, a i dulje ga drži uspravnim. U vazu ubacite jednu kovanicu, a za to su najbolje one od jednog i dva eura te deset, dvadeset i pedeset centi jer je u njima postotak bakra najviši.

Limunov sok

Voda u kojoj se nalaze vaši tulipani bit će svježija i ako u nju dodate nekoliko kapi limunova soka jer je i njegovo djelovanje antimikrobno.

Tulipani Tulipani (Foto: Unsplash) Vrtovi u kojima bi se ljubitelji tulipana osjećali kao u raju - 12 15 vrtova u kojima bi se ljubitelji tulipana osjećali kao u raju Sorta tulipana zvana Dior - 7 Dior tulipan: Bujni i pahuljasti cvijet koji podsjeća na božur Tuliipan Jedva smo ih dočekali: 10 ideja kako naglasiti svu ljepotu tulipana Tulipan-božur Čaroban spoj tulipana i božura: Cvijet koji spaja raskoš i ljupkost dva ljepotana

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju