Kada se predvečer vratite iz teretane, nije nužno da popijete proteinski shake, već možete pripremiti ukusan, uravnotežen i kreativan obrok u svega nekoliko minuta.

Galerija

Ako ne volite piti proteinski napitak nakon treninga ili vam je raspored treninga takav da nakon njega slijedi konkretan obrok, evo jednog brzog, pomalo neobičnog, ali ukusnog recepta koji donosi nutricionistica Zrinka Babić. Ova uravnotežena salata ima sve potrebne sastojke da nahranite mišiće i vratite energiju, bilo da ste sportaš ili samo rekreativac.

Kus-kus je dobar primjer izvora ugljikohidrata, a sadrži i ponešto proteina. Možda malo neobičan dodatak ovoj žitarici, grožđice, idealne su nakon treninga jer su brzi izvor energije te će napuniti rezerve glikogena. Oko 20 grama grožđica sadrži oko 60 kalorija, bogate su željezom, a zadovoljit će i želju za slatkim.

U salati se nalaze i nezaobilazni proteini. PIK Classic pureća šunka nije rezervirana samo za sendviče, već je možete dodati u salate kao odličan izvor proteina, bez suvišnih masti i kalorija. Jedna šnita sadrži samo 18 kalorija, oko 3 grama proteina i gotovo nula grama masti. Dvije šunke daju oko 6 grama proteina u samo 36 kalorija, što je i više nego poželjan omjer proteina i kalorija.

Salata s purećom šunkom, kus-kusom i grožđicama - 3 Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio


Pojačajte bjelančevine u ovoj salati tofuom ili mozzarellom. Tofu je odličan izvor proteina, ne samo za vegetarijance, također sadrži odličan omjer proteina i kalorija. I mozzarella je odličan izvor proteina koji je, baš poput šunke, odmah spreman za konzumaciju bez potrebe za dodatnom pripremom ili termičkom obradom.

U salatu dodajte i hrskavu komponentu u obliku orašastih plodova. Za ovu salatu nutricionistica Zrinka Babić odabrala je orahe, koji su odličan izvor nezasićenih masti, a sadrži i proteine. Konzumacija oraha pridonosi zdravlju mozga, što nam simbolično govori i oblik oraha jer ljuska podsjeća na lubanju, a sama jezgra na mozak. Dodajemo malu količinu jer, unatoč vrlo bogatom nutritivnom sastavu, zbog visokog udjela masti sadrže i puno kalorija.

Povrće je gotovo pa obvezno u svakom obroku, daje nam vitamine, minerale, antioksidanse, vlakna. "Gledajući volumen hrane koji pojedemo tijekom dana, najviše treba otpasti na povrće. Bez povrća nema zdravlja", dodaje nutricionistica Zrinka Babić.

Salata s purećom šunkom, kus-kusom i grožđicama - 2 Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio


RECEPT – Salata s purećom šunkom, kus-kusom i grožđicama

Sastojci:

  • 2 šnite PIK CLASSIC pureće šunke
  • 1 žlica grožđica
  • 5-6 žlica kus-kusa
  • zeleno lisnato povrće po želji (rukola, matovilac, zelena salata…)
  • cherry rajčica
  • krastavac salatar
  • 1 komad dimljenog tofua, narezanog na kockice (alternativa mozzarella kuglice – idealno light jer imaju manje kalorija)
  • 1 žlica grubo sjeckanih oraha
  • crni papar
  • sol

Salata s purećom šunkom, kus-kusom i grožđicama - 4 Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio

Priprema:

  1. Povrće operite i pomiješajte u zdjeli, a kus-kus i grožđice prelijte vrelom vodom i ostavite nekoliko minuta da se voda upije.
  2. PIK Classic pureću šunku narežite na trakice.
  3. U zdjeli pomiješajte sve sastojke i začinite.


Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom PIK Vrbovec po najvišim profesionalnim standardima.