Visoke pete izvorno su napravljene za muškarce. Iako se u današnje vrijeme najčešće povezuju sa ženskom garderobom, prvi su ih nosili vojnici, aristorati pa i članovi kraljevskih obitelji.

Galerija

Još u 15. stoljeću visoke pete nosili su vojnici u Perziji, a perzijski migranti donijeli su ih u Europu gdje su ih muški aristokrati nosili kako bi se činili višima i više zastrašujućima.

Godine 1673. kralj Luj XIV na francuski dvor uveo je cipele s crvenom petom i potplatima, a njihovo nošenje ograničio je na uski krug plemića. Njegovu praksu preuzele su kraljevske obitelji diljem Europe.

Štikle kao dio street style kombinacija u centru Zagreba Foto: Josip Moler/Cropix

Ovo je samo mali dio povijesti visokih potpetica koje su u 20. stoljeću postale omiljeni dio ženske garderobe. Ljubav prema sofisticiranim visokim potpeticama i danas živi u većini modnih kuća, a imena kao Christian Louboutin ili Manolo Blahnik većini žena nije potrebno dodatno objašnjavati.

Visoke pete su nezaobilazn prizor i na hrvatskim ulicama i redovito su dio sjajnih street style kombinacija. Ljubav Hrvatica prema štiklama dokazuju i fotografije u galeriji na početku ovog teksta.,

Štikle kao dio street style kombinacija u centru Zagreba Foto: Josip Moler/Cropix

Pročešljali smo, naime, street sytle izdanja koja su tijekom ljeta fotografi snimili na zagrebačkoj špici i izdvojili njih 20 koja dokazuju da su dobre štikle odličan dodatak svakoj odjevnoj kombinaciji.

Jeste li spremni? Devet novih modela cipela koje će vladati ove jeseni

Jedno od najljepših izdanja sa zagrebačke špice koje smo vidjeli ovog ljeta