I ove godine naše čitateljice mogle su prisustvovati panelima čije su pune dvorane dokazale da se na njima raspravljalo o aktualnim, ali i svevremenskim temama koje zanimaju svaku ženu. Na make-up radionicama, poput lani, tražilo se mjesto više, kao i na našem novitetu - hairstyle radionici.

Galerija

Na prvom panelu raspravljalo se o novim trendovima pomlađivanja, pričalo se puno o zdravoj prehrani i tjelovježbi, koji postotak čega utječe na naš izgled i zašto su se omjeri s novim saznanjima promijenili te koji je to novi nekirurški lifting koji svojim inovacijama polako osvaja svijet jer je prije svega bitno produžiti život, izgledati mladoliko, ali i biti autentičan.

''Kako sam u znanosti više od 30 godina, više boravim u svijetu nego u Hrvatskoj i ono što mene iznenađuje i ražalošćuje je to što se izgubila ta hrvatska ljepota. Tu je toliko uniformiranih lica, a vani se još uvijek vidi ta različitost. Gdje je nestala individualnost? Reći ću da ustvari trebamo naglašavati tu svoju autentičnost jer smo to naslijedili i s tim idemo u budućnost'', rekla je specijalistica anti aging medicine Steffi Švaganović.

Mia Kovačić ispričala je kako kod sebe nikad nije primjećivala starenje jer nije fokusirana na svaku boru na licu, već na zdravlje jer je zbog svoje autoimune bolesti primorana i navikla na zdravi lifestyle i uživanje u svom prostoru i druženju s dragim ljudima. Za sebe je pronašla pravi recept za dugovječnost - režim prehrane s pet sati pauze između obroka, kojim je izgubila deset kilograma, za koje nitko nije primijetio da ima viška, i pilates kao najdražu tjelovježbu.

Nekirurški lifting i novi trendovi pomlađivanja Foto: Tibor Marochini, Karlo Klasić/Nova Studio

Trenerica i motivatorica Marija Andrijašević pričala je o tome da kako raste naša kronološka dob, tako opada i naša mišićna masa te da svaka vrsta tjelovježbe ne mora odgovarati svakome od nas. Mišićna masa je eliksir mladosti, pokazuju istraživanja, kaže Marija, ali ono u čemu se slaže s Mijom je ravnoteža u životu i u teretani.

Steffi Švaganović otkrila je kako jačati mišiće i kada niste sposobni izvoditi vježbe uslijed npr. operacije leđa ili nekih ozljeda. Tu nastupa regenerativna tehnologija koja ide duboko u srž naše stanice - Wonderface i Wonderbody, koji upravo djeluje na mišićne strukture i jedina je tehnologija koja je uspjela sinkronizirati naše dvije energije. Još jednu Bahlenovu revolucionarnu mezoterapiju bez korištenja igle koja ima sposobnost dostavljanja najviše stope aktivnih sastojaka iz različitih koktela za razne tipove kože u najdublje slojeve kože predstavili su i u Experience roomu Beautyfesta, a ne moramo vam reći da se za isprobavanje tog tretmana čekalo u redu.

Prepuna dvorana na panelima Foto: Tibor Marochini, Karlo Klasić/Nova Studio

Drugi panel bio je posvećen perimenopauzi i menopauzi, a da se o toj temi nedovoljno priča, pokazao je interes naših čitateljica i dupkom puna dvorana. U tom su iskrenom razgovoru direktorica marketinga, PR-a i korporativnih komunikacija Nove TV Ivana Galić Baksa i glumica Lana Barić donijele svoja iskustva, a i prof. dr. sc. Marina Šprem Goldštajn, predsjednica Hrvatskog društva za menopauzu, sve je one koje tek čeka to izazovno razdoblje u životu ohrabrila i informirala o simptomima i mogućnostima liječenja.

Brain fog, manjak fokusa, depresija, smanjenje libida i anksioznost - sve su to stvari koje se ženama u menopauzi čine kako su im se dogodile preko noći i potpuno preokrenule život. Prof. dr. sc. Marina Šprem Goldštajn rekla je kako taj period tih simptoma može trajati od tri do deset godina, a pojaviti se mogu već kod nekih osoba i u kasnim tridesetima.

Ivana Galić rekla je kako joj se preko noći učinilo da nije više svoja, loše se nosila sa stresom i bila u depresivnim stanjima te definitivno više nije mogla obavljati više stvari odjednom. Odmah je potražila pomoć i nije ju dobila od više ginekologa, ali je potom naišla na prof. dr. sc. Marinu Šprem Goldštajn, koja joj je uz razgovor i hormonalnu terapiju uspjela vratiti stari život. U svojoj okolini uvijek je otvoreno razgovarala o tome kako se osjeća i uvijek dobivala podršku i kod kuće i na poslu. Lana Barić počela je primjećivati da ulazi u razdoblje perimenopauze kada više nije mogla toliko dobro pamtiti tekst i kada se udebljala deset kilograma, koje je teško skidala, a da tomu nije bilo zdravstvenog uporišta poput problema sa štitnjačom i sl. Odlučila se uhvatiti ukoštac sa svojim novim stanjem i s dobro isplaniranim treninzima uspjela u skoro dvije godine skinuti 11 kilograma.

(Peri)menopauza bez filtera: Sve što niste znali, a morate čuti Foto: Tibor Marochini, Karlo Klasić/Nova Studio

Pomaže joj i razgovor s psihoterapeutom, kojeg redovito posjećuje kada god ima potrebu za tim. Prof. dr. sc. Marina Šprem Goldštajn uvjerila nas je kako je menopauza samo još jedan normalan period u ženskom životu, kroz koji sve prolazimo, ali ako smo fizički zdrave i normalne tjelesne težine te ako imamo potrebu za hormonalnom terapijom, ona nam može pomoći bez neželjenih nuspojava. U svakom slučaju, u tom razdoblju bitno je biti nježan prema sebi, biti umjeren u svemu, okružiti se ljudima koji su pozitivni i koji nas vesele i pokušati menadžirati stres.

Na trećem panelu razgovaralo se o tome kako je koža odraz zdravlja iznutra i kako se na njoj vide sve unutarnje promjene. Svakoga sata naše tijelo proizvede i do 200 milijuna kožnih stanica, stoga taj čudesni proces zaslužuje i podršku iznutra. Saznali smo kakav booster treba naš skincare. Nutricionistica i osnivačica Nutrilife Centra Ivana Barišić otkrila nam je zašto je bitno pametno uzimati suplemente, zašto je tolika fama nastala oko vitamina D te koje bismo vitamine i minerale trebali svakako uzimati jer nam ga organizam ne apsorbira dovoljno, poput cinka, vitamina C i omega 3 masnih kiselina. Ispričala nam je i svoje iskustvo, ali i iskustva klijentica vezana za uzimanje suplemenata poput omega 3 masnih kiselina i kako je pronašla pametne suplemente idealne za ljude s osjetljivim želucem i crijevima.

Skinecare treba svoj booster Foto: Tibor Marochini, Karlo Klasić/Nova Studio

S ANP proizvodima, odnosno suplementima, oduševila se i influencerica Sandra Petrač, koja je pronašla sve što joj treba u jednom suplementu koji pije jednom dnevno i s njim je sigurna i kada se na putovanjima neuredno hrani. Ispričala nam je i kako je zbog prekomjerne konzumacije vitamina B završila i na hitnoj. Specijalistica dermatologije i venerologije Maja Kovačić pričala je i zašto nam se čini da određeni tipovi kože bolje reagiraju na dodatke prehrani. Primjerice, cink će dati bolje rezultate onima s masnom kožom i aknama jer smanjuje upalne procese i blago isušuje kožu, što će najbolje osjetiti oni koji imaju s tim problema.

Nakon suplemenata na sljedećem panelu razgovaralo se o beauty businessu. Kako to izgleda iza kulisa beauty industrije, kako prepoznati pravi proizvod u mnoštvu izbora te kako beauty pretvoriti u posao i pritom ostati uspješan. Mentorica za beauty start-upove mag. ing. techn. aliment Nika Butula iz Lively Farma ispričala nam je kako ih u početku najviše muči kako naplatiti svoj proizvod, koju mu cijenu postaviti. Najbolje se prodaje kvaliteta, ali da bi javnost uopće primijetila vaš proizvod, marketing je vrlo važan na tom poslovnom putu.

Žene u beuty businessu: Male tajne iza velikog uspjeha Foto: Tibor Marochini, Karlo Klasić/Nova Studio

Tehnička direktorica korejske kozmetike La piante Roberta Donadelli pričala nam je o K-beauty fenomenu i o korejskom pristupu kozmetici, kojem nedostaje malo zelenog pristupa, koje je traženo i vrlo dobro prihvaćen trend na europskom tržištu. Kozmetika La pianta stoga spaja najbolje od dva svijeta i stvara laganu kozmetiku koja je blaga prema našoj koži, ali i planetu. Kao što se i kozmetika pomno formulira i razvija godinama, tako se i make-up artistica Silva Stojanović razvijala u svojevrstan brend koji je danas tražen i cijenjen u beauty industriji. Od pripravnice poznatom make-up artistu do vlasnice make-up učilišta, taj Silvin put trajao je dugih 25 godina rada na sebi i praćenja trendova.

Panele smo završile razgovorom žena o ženama i vječnim pitanjem - zašto nikad nismo zadovoljne ili je ipak problem u društvu i stereotipima koje nam nalaže. Djevojke sve ranije posežu za šminkom, kozmetikom i tretmanima za pomlađivanje ili korekcijama na licu. Dr. med. spec. dermatovenerologije Jelena Jakić napomenula je da je i na njima doktorima odgovornost da pacijente odgovore od neutemeljenih i nerealnih zahtjeva i pokažu im realnu sliku. Veliku odgovornost imaju i roditelji, koji kod svoje djece od malih nogu trebaju graditi samopouzdanje. Žene su stalno suočene s nekim očekivanjima društva, od toga kako izgledaju do toga čime se bave i kako provode dane. Koliko ste puta čuli rečenicu "Sve su žene iste" i osjetili težak teret predrasuda koji ona nosi? ''A tko god je proveo samo deset minuta u društvu žena zna da nema nimalo istine u tome'', rekla je stručnjakinja za marketing iz Bipe Željka Mojzeš i dodala kako se baš tom temom bave u novoj kampanji #nepobjediva, na koju već sad dobivaju samo pozitivne i ganutljive komentare. Žene su nevjerojatno različite – u svojim interesima, talentima, osobnostima i životnim putevima.

Žene o ženama: Zašto nikad nismo zadovoljne? Foto: Tibor Marochini, Karlo Klasić/Nova Studio

Svaka žena ima svoj glas, svoje snove i svoj način gledanja na svijet i to je u redu. I to trebamo slaviti i podupirati. Ipak potpora nije često stizala do plus size modela Marijane Brankov, koja je odlučila biti svoja i osjećati se zadovoljno u svojoj koži. Neprimjerenim komentarima uvijek se branila humorom, nekad i prije nego što su uopće stigli doći do nje. A priznaje i kako se sa stereotipima više susrela na račun svoje plave kose nego svojih oblina. Nadamo se da ćemo nakon ovog panela umjesto kritike izgraditi mrežu podrške i promijeniti narativ među ženama.

Radionice koje nam pomažu da sređene jurimo kroz užurbanu svakodnevicu

Na Beautyfestu posebnu su pažnju imale radionice kojima je cilj bio olakšati ženama svakodnevicu i potaknuti ih da uz primjenu malih trikova u kratkom vremenu postignu mnogo kako bi bolje izgledale i bolje se osjećale dok jure kroz dan. Polaznice Bipa make-up radionice imale su priliku naučiti kako brzinski osvježiti make-up i koje proizvode pritom koristiti. Senior make-up artistica iz Bipa Backstage studija Lana Krstanović otkrila je najvažnije trikove za svjež izgled. Kao ključne proizvode Lana je istaknula korektor, puder, rumenilo i maskaru.

Jedan od najvažnijih Bipinih ciljeva leži upravo u tome. Naime, Bipa želi zadovoljiti sve potrebe žena kada se radi o kategoriji dekorativne kozmetike. Stoga ulaže velik trud u pronalazak novih brendova, ostvarivanje ekskluzivnih suradnji, zbog čega s ponosom ističe kako njihov asortiman dekorativne kozmetike pokriva gotovo sve potrebe za make-upom. Polaznice Bipine radionice dobile su na poklon set kistova Noelle, koji su vrijedni suputnici za nanošenje podloge, rumenila, bronzera, sjenila te za uređivanje obrva.

Kao ključne proizvode, Lana je istaknula korektor, puder, rumenilo i maskaru Foto: Tibor Marochini/Nova Studio

Hairstyle radionicu by Philips vodila je Nikolina Perković, koja ima gotovo 30 godina radnog iskustva u frizerskoj industriji. Polaznice su imale zadatak savladati korištenje pametnog uvijača Phlips Auto Curler serije 8000 s tehnologijom SenseIQ. Radi se o modelu koji ima pametni sustav kovrčanja, zahvaća dva puta više kose u jednom potezu i kreira valove u svega osam sekundi. Aktivni digitalni senzor mjeri temperaturu kose i prilagođava temperaturu zraka kako ne bi došlo do pregrijavanja. Jedinstveni sustav čuva prirodnu snagu i vlagu kose kako bi ona ostala zdrava i sjajna. Radionicu su upotpunili proizvodi Keune, a posebnu je pažnju imao Keune Design Heat Protect sprej, koji je pomogao da kosa polaznica ostane zdrava i sjaja.

Phlips Auto Curler serije 8000 s tehnologijom SenseIQ Foto: Tibor Marochini/Nova Studio

Nikolina je istaknula da je važno da svatko nađe svoj osobni stil i da napravi najbolju verziju sebe. "Ne treba slijediti fotografije iz časopisa i stilove raznih poznatih ličnosti. Jednostavno pokušajte izgraditi sebe kao osobu na nekom višem nivou. To je najljepše. To zastupam kad je kosa u pitanju, ali i u svim ostalim segmentima života", poručila je Nikolina svim ženama.

Nikolina Perković ima skoro 30 godina radnog iskustva u frizerskoj industriji Foto: Tibor Marochini/Nova Studio