Bogat blagdanski stol, koliko god nas veselio, iskušenje je koje lako pređe granicu. Pretjerano uživanje u slasnim zalogajima slanih i slatkih poslastica, ponajprije stižu na naplatu u obliku osjećaja težine u želucu

Nadutost, poznata i kao edem, je posljedica zadržavanja tekućine u organizmu.

Uzrok tomu su najčešće poteškoće s probavom, sjedenje u istom položaju duže vrijeme, hormonalne promjene u menstruacijskom periodu ili menopauzi te povećano konzumiranje soli. Na sreću, nadutost je uglavnom kratkotrajna, a spriječiti je ili ublažiti možete konzumiranjem sljedeće hrane:

Svježe voće
Da biste se riješili nadutosti, konzumirajte isključivo svježe voće, ne ono iz kompota i sličnih voćnih pripravaka, jer je samo svježe voće bogato antioksidansima koji pomažu smanjenju zadržavanja tekućine u organizmu.
Posebice se to odnosi na bobičasto voće (jagode, maline, kupine i slično) jer je upravo ono najbogatije tim tvarima koji nas štite od slobodnih radikala.

Svježe povrće
Kao i voće, konzervirano povrće uglavnom sadrži aditive i soli koje imaju suprotan učinak kod nadutosti. Stoga unosite što više svježeg povrća u organizam jer je ono bogato vlaknima blagotvornim kod problema s probavom i ublažavanja nadutost.

Neke vrste povrća smanjuju osjećan napuhnutosti jer prirodno potiču organizam na izlučivanje tekućine. To su primjerice šparoge, repa, peršin, bundeva i češnjak.

>> Što želja za hranom govori o vama?

>> Hrana za bolji izgled i trikovi za zdraviji život

Đumbir
Liječnici poznate klinike Mayo preporučuju đumbir kao učinkovito rješenje probavnih smetnji. A dodati ga možete u gotovo sva jela od mesa, u juhe, variva, kompote, slatka jela i tijesto za kolače, kao svježe narezanog, naribanog ili u prahu. Poznat je i čaj od naribanog đumbira koji zagrijava cijelo tijelo.