Celebrity MasterChef svakog nam tjedna donosi nove recepte prezentirane od strane kandidata na najzanimljiviji način. Jedan takav pripremila je i Ivana Husar Mlinac. Riječ je o ukusnom mousseu od limuna i badema koji je oduševio stručni žiri i donio joj pobjedu
SASTOJCI:
Beze od maka
- 1 bjelanjak
- 70 g šećera
- 1 žlica maka
- 1 žlica tostiranog usitnjenog badema
Mousse
- 1 limun
- 160 g šećera
- 3 jaja
- 120 ml slatkog vrhnja
- 4 listića želatine
Dekoracija
- Šaka blanširanog badema
- Kruška
PRIPREMA:
Baza s makom
1. Jedan bjelanjak i žlicu šećer istući u snijeg .
2. Dodati sirup od šećera (60 g šećera otopljeno u 2 žlice vode).
3. Izraditi čvrsti beze, dodati mak i bademe i pažljivo mješati.
4. Na papiru za pečenje oblikovati male krugove (malo veće od kalupa) i sušiti u zagrijanoj pećnici na 100 stupnjeva oko sat vremena.
Mousse
1. U međuvremenu odvojiti žumanjce od bjelanjaka.
2. Pomješati žumanjke, 100 g šećer, limunov sok i naribanu limunovu koricu te pjenjačom mješati na pari.
3. Namočiti listiće želatine
4. Kada se smjesa sa žutanjcima počme zgušnjavati, skinuti s vatre, dodati dobro iscjeđene listiće želatine i miksati dok se krema ne ohladi na sobnu temperaturu.
5. Od slatkog vrhnja istucite šlag te dodajte u smjesu
6. Istucite bjelanjke i ostatak šećera u snijeg i pažljivo dodati u kremu žlicu po žlicu i svaki put dobro izmiksati na najsporijoj brzini. Dobiveni mousse staviti u kalupe i ostaviti u hladnjaku 2 sata da se stvrdne.
7. Mousse pažljivo stavite na ohlađenu bazu od maka.
Dekoracija
1. Bademe istostirati, dodati 3 žlice šećera i 3 žlice vode. Pustiti da se duže kuha.
2. Prebaciti na papir za pečenje i pustiti da se ohladi. Staviti u krpu i usitniti batom.
3. Kruške prokuhati sa šećerom i sokom od limuna.
4. Mousse Preliti sa sirupom od kruške te posipati sa ušećerenim bademima.
Još ukusnih recepata kandidata potražite na stranici Celebrity MasterChefa.