Organizacija za hranu i poljoprivredu UN-a naglasila važnost potrebe pristupa dovoljnoj količini visoko-kvalitetne hrane za uživanje u zdravom i aktivnom životu, pa se Svjetski dan mlijeka obilježava od 2001. godine
Mlijeko je izvor visokokvalitetnih bjelančevina, ugljikohidrata, mliječne masti, vitamina A, skupine B, C, D, E i K, te minerala kalcija, fosfora, kalija i magnezija.
Preporuča se svakodnevno konzumiranje između 4,8 i 7,2 decilitara mlijeka, jogurta ili sličnog fermentiranog mliječnog napitka za optimalno funkcioniranje zdravog organizma.
Bjelančevine iz mlijeka su glavni 'krivci' za čvrste i jake mišiće, a čaša mlijeka je bolji izbor od energetskih pića koja ispijamo poslije treninga.
Konzumiramo li svakodnevno mlijeko čuvamo kosti i zube jer mlijeko neutralizira kiselinu u usnoj šupljini te štiti zube od karijesa.
Preventivno i terapeutsko djelovanje mlijeka se iskazuje kod krvožilnog sustava, pretilosti, dijabetesa tipa 2 i tumora.
Zanimljivosti o mlijeku
- Mlijeko i mliječni proizvodi su odlični za prevenciju osteoporoze
- Čak 80 do 90 posto mlijeka čini voda
- Hrvati popiju prosječno 81 litru mlijeka godišnje, što je 11,8 litara manje od prosječnog stanovnika Europske unije
- Jedna krava može pružiti 46.000 čaša mlijeka na godinu
- Čokoladno mlijeko je odlično za oporavak nakon treninga s utezima i vježbi snage. Ono pomaže oporavku mišića, pogotovo nakon iscrpljujuće tjelesne aktivnosti
- Mlijeko svoju bijelu boju duguje proteinu kazeinu