Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravlje & prehrana

Čašom mlijeka proslavite Svjetski dan tog zdravog napitka!

01-06-2010 Piše Zadovoljna
komentari

Organizacija za hranu i poljoprivredu UN-a naglasila važnost potrebe pristupa dovoljnoj količini visoko-kvalitetne hrane za uživanje u zdravom i aktivnom životu, pa se Svjetski dan mlijeka obilježava od 2001. godine

U trendu Ksenija Pajić u trapericama i bundi na špici 2025. - 3 Ležerna i dotjerana Ove traperice savršen su izbor za šetnju gradom, a Ksenija Pajić nosi ih uz kratku bundu Uz kavu Biskvit je tako mekan, ali krema je božanstvena: Pročitajte recept za najfiniji kuglof Znanost ima svoja mjerila ljepote Savršene proporcije Gotovo savršene crte lica: Slavna glumica proglašena najljepšom ženom svijeta po zlatnom rezu

Mlijeko je izvor visokokvalitetnih bjelančevina, ugljikohidrata, mliječne masti, vitamina A, skupine B, C, D, E i K, te minerala kalcija, fosfora, kalija i magnezija.

Preporuča se svakodnevno konzumiranje između 4,8 i 7,2 decilitara mlijeka, jogurta ili sličnog fermentiranog mliječnog napitka za optimalno funkcioniranje zdravog organizma.

Bjelančevine iz mlijeka su glavni 'krivci' za čvrste i jake mišiće, a čaša mlijeka je bolji izbor od energetskih pića koja ispijamo poslije treninga.

Konzumiramo li svakodnevno mlijeko čuvamo kosti i zube jer mlijeko neutralizira kiselinu u usnoj šupljini te štiti zube od karijesa.

Preventivno i terapeutsko djelovanje mlijeka se iskazuje kod krvožilnog sustava, pretilosti, dijabetesa tipa 2 i tumora.

Zanimljivosti o mlijeku

- Mlijeko i mliječni proizvodi su odlični za prevenciju osteoporoze

- Čak 80 do 90 posto mlijeka čini voda

- Hrvati popiju prosječno 81 litru mlijeka godišnje, što je 11,8 litara manje od prosječnog stanovnika Europske unije

- Jedna krava može pružiti 46.000 čaša mlijeka na godinu

- Čokoladno mlijeko je odlično za oporavak nakon treninga s utezima i vježbi snage. Ono pomaže oporavku mišića, pogotovo nakon iscrpljujuće tjelesne aktivnosti

- Mlijeko svoju bijelu boju duguje proteinu kazeinu

Pročitaj još
Pročitaj još