Je li potreba za slatkim navika ili ovisnost? Loše prehrambene navike stvaraju naviku jedenja 'loših šećera' koje zatim prelaze u neku vrstu 'ovisnosti'. Pratite samo kako i što jedete tijekom dana i dobit ćete odgovor zašto slatko. U tom 'napornom poslu' pomaže vam naša suradnica, nutricionistica Alma Bunić
Obroci koji nisu redoviti izazivaju pad šećera u krvi i potrebu za brzim izvorom energije pa najčešće potežemo za čokoladom, keksima ili raznim slatkim zalogajima.
>> 3 ideje za najzdraviji početak dana
>> Znate li koje su to namirnice koje griju?!
>> 8 zapovijedi zdrave detoksikacije
Hrana koju tijekom dana jedemo ima šećera u svim oblicima i puno ih je skrivenih. Imate li samo dva obroka u danu, velike pauze izazvat će nekontroliranu glad osobito u večernjim satima kada se obaveze smire.
Zato je hranu potrebno uzimati često i u malim obrocima.
Sada se vjerojatno pitate 'kako kada radim cijeli dan'?
Odgovor nije tako težak. Gotovo svaka osoba može između obroka pojesti jabuku, bananu, suho voće, bademe ili popiti čašu soka od prirodne naranče. To nisu velike promjene, a puno će toga promijeniti u organizmu.
Probajte i uvjerite se....
Naravno važno je da i u svojoj glavi odlučite da su zdravlje, bistar um i dobra energija na prvom mjestu. Kada to odlučite, lakše ćete promijeniti i navike. Razmislite koliko puta vam se desilo da nakon ručka osjećate strašan umor i pospanost (znak preteške hrane, neizbalansirane ili znak da ste pregladnjeli), nakon čega popijete kavu ili pojedete nešto slatko. Koliko je trajao dobar osjećaj? Najdulje pola sata jer to nije dobar način podizanja energije u tijelu i tim postupkom ulazite u začarani krug umora, pospanosti i povećanja težine.
Promijenite nekoliko navika!
Doručkujte ujutro npr. raženi kruh, žličica maslaca i žličica pekmeza, s crnom kavom ili zobeno mlijeko 2 dcl s dinkl pahuljicama.
Međuobrok neka vam bude jabuka + 8 badema.
Za ručak pojedite veliku količinu povrća sirovog ili kuhanog (ovisno što vam je jednostavnije) s komadićem mesa ili rižom.
Za međuobrok uzmite šaku suhih brusnica + 8 badema + šalica čaja od koprive ili đumbira.
Večera neka bude velika zdjela salate (matovilac)+ kockice feta sira (10 kockica) + 1 žlica sezama + maslinovo ulje i limun. U salatu možete staviti i šnitu tosta preprženog na maslacu.
Ukoliko ćete se pridržavati ovakvog jelovnika slabit će i vaša potreba za slatkim. Ukoliko se ipak ne uspijete oduprijeti slatkoj napasti zasladite se suhim voćem, jabukom ili orašastim plodovima ili napravite voćnu salatu.
Čokolada ili komad omiljene torte nisu zabranjeni, no neka vam služe za guštanje, a ne za podizanje raspoloženja!
Dipl.ing.preh.teh Alma Bunić vodi nutricionističko savjetovalište Nutriforma te intenzivno radi na području nutricionizma: mjerenju vitamina i minerala, Darkfiled mikroskopskoj analizi žive kapi krvi kaliper te izradi individualno prilagođenih jelovnika. Od 2011. radi na birezonantnom uređaju Sensitiv Imago te na projektu jedinstvenom u ovom dijelu Europe, cateringu pravilne i uravnotežene prehrane 5 obroka za 3 dana 5times.