Svatko ima najdraži način opuštanja, no ako ste među onima koji vole čitati knjige niste mogli izabrati bolji način relaksacije. Istraživanje je dokazalo da čitanje opušta bolje od možda popularnijih metoda razonode: slušanja glazbe, ispijanjja kave i šetnje

I šest minuta provedenih uz omiljeno štivo dovoljno je da se smirimo, odnosno da razina stresa padne te da se smanji broj otkucaja srca i napetost u mišićima.

>> Susan E. Phillips: 'Kada bismo imali otvorenije srce svijet bi bio ljepše mjesto'

Psiholozi vjeruju da je to zbog toga jer se tijekom čitanja mozak mora koncentrirati na štivo, a takav način razonode pri čemu čovjek 'otplovi' u neki drugi svijet smanjuje napetost u mišićima te djeluje pogodno na srce.

>> Prva knjiga za odrasle J.K. Rowling oduševit će sve fanove 'Harryja Pottera'

Potreba čovjeka za bijegom u imaginarni svijet naročito dolazi do izražaja u nesigurna ekonomska vremena kad želimo nakratko pobjeći od stvarnosti, tvrde stručnjaci.

Nakon čitanja, drugi najunčikovitiji način opuštanja je slušanje glazbe, treći je ispijanje šalice čaja ili kave, a četvrti je šetnja, pokazalo je istraživanje. Stres smanjuju i video-igre, ali one, za raliku od ostalih metoda, ubrzavaju otkucaje srce.