Uloga detalja u uređenju prostora uistinu je velika i može u potpunosti transformirati sobu. Saznajte kako se na tri različita načina može urediti jedna dnevna soba uz pomoć raznih dekorativnih elemenata i sitnih promjena u prostoru

Željeli biste urediti dnevnu sobu ili neku drugu prostoriju u svom domu, ali ne znate odakle biste krenuli? Kako bismo vam pomogli da pronađete inspiraciju, pokazat ćemo vam kako se lako može transformirati prazan prostor s osnovnim namještajem uz pomoć raznih detalja i jednostavnih promjena.

Osnovni su elementi u ovoj dnevnoj sobi sivi kauč, dva stolića, stolica za ljuljanje, radni stol, tamnoljubičasta podna lampa, mali ugradbeni ormar za posuđe i sivoplavi tepih. U nastavku pogledajte tri različite varijante uređenja ove prostorije.
Dnevna soba - prva varijanta Dnevna soba - prva varijanta uređenja Foto: Living4Media
PRVA VARIJANTA – romantika s pomakom

Uz paletu bijelih i sivih nijansi sjajno se uklapa ljubičasta boja. U ovoj varijanti uređenja mala radna zona postaje vizualno dominantna upravo zahvaljujući zidu u svijetloj lila nijansi. U ovom slučaju ljubičasta je uistinu pun pogodak za ovaj dio dnevne sobe jer je poznato da stimulira kreativnost i stvara ugodnu radnu atmosferu.

Radni stol ostao je na istoj sjajnoj poziciji do koje u svako doba dana dopire dovoljna količina svjetla, a lila zid nadopunjen je ukrasnom tapetom s različitim motivima okvira, koja ujedno služi kao mali pano za fotografije.

Ljubičasta boja uistinu je pun pogodak za radni dio dnevne sobe jer stimulira kreativnost i stvara ugodnu atmosferu.

Dodatkom zastora u tamnijoj lila nijansi, ljubičasta boja prenosi se i na drugi zid na kojem pak dominiraju crne zidne vaze i ogledalo. Veći stol postavljen je ispred kauča, a manji sa strane. Cvijeće je mnogima najljepši ukras svakog prostora, pa tako i u ovom zauzima važnu ulogu. Na oba stola postavljene su vaze, a velikim stolom dominira masivna prozirna vaza koja na najbolji način ističe svu ljepotu svježeg cvijeća i njegovih boja.

Novi element u prostoru je multifunkcionalni kockasti tabure u prljavobijeloj boji koji ima i funkciju pomoćnog stolića. Mali ugradbeni ormar pretvoren je u vitrinu za razno posuđe i vaze, zatvorenu jednostavnim bijelim vratima sa staklenom površinom.

Sive, bijele i lila nijanse zastupljene su i na ukrasnim jastucima uz dodatak nekoliko upečatljivih modela koji u sebi nose ostale boje iz prostora.
Dnevna soba - druga varijanta Dnevna soba - druga varijanta uređenja Foto: Living4Media
DRUGA VARIJANTA – prozračnost, dominacija drveta i morski motivi

U drugoj varijanti uređenja paleta boja je znatno neutralnija i usklađena s osnovnim elementima u prostoru. Dnevna soba vrlo je prozračna, a na prvi pogled njome vizualno dominira drvo, tj. do izražaja dolaze svi drveni elementi.

U drugoj varijanti uređenja paleta boja je znatno neutralnija.

Jedini novi komad namještaja u prostoru jest mali udubljeni drveni stolić s crnim metalnim nogama koji služi kao mjesto za pohranjivanje teglica sa sobnim biljkama.

Dva originalna ovalna stolića smještena su ispred kauča, a na većem se nalaze dekoracije poput prozirne vaze i svijećnjaka koji doprinose osjećaju prozračnosti. Zid na koji je naslonjena radna zona i dalje je u bijeloj boji, ali je "oživljen" efektnim ukrasom u obliku jata riba.

Morske motive nalazimo i u drugom dijelu dnevne sobe, prije svega na umjetničkim slikama koje su raspoređene na metalnoj zidnoj polici te drvenim bijelim policama postavljenima iznad kauča.

TREĆA VARIJANTA – cvjetna rapsodija

U posljednjoj varijanti uređenja zidovi dnevne sobe postaju prava mala umjetnička galerija. Zid u radnoj zoni obojen je u sivu boju i na njemu su raspoređene slike i fotografije.

Nova stolna lampa s tamnoljubičastim sjenilom vizualnog "partnera" ima u masivnoj ljubičastoj vazi koja se nalazi na stoliću s druge strane sobe. Zid na koji je naslonjen kauč ukrašen je velikim drvenim okvirom presvučenim u platno s cvjetnim uzorkom.

Metalni luster s kristalnim detaljima novi je element u prostoru koji dnevnoj sobi daje dašak luksuza. Tabure u obliku valjka plave boje vizualno se sjajno nadopunjuje s tepihom, ali i ostatkom prostora. Ukrasni jastuci nadovezuju se na glavni motiv uređenja – cvijeće.

S obzirom na količinu šarenila zastupljenih u ovoj varijanti dnevne sobe, rustikalna smeđa vrata ugradbenog ormara zamijenjena su neutralnom bijelom varijantom s griljama.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju