Dugotrajno povišenje lošeg kolesterola u krvi dovodi do razvijanja bolesti srca i krvožilnog sustava. Želite li spriječiti pojavu srčanih problema, uživajte u ovim namirnicama


1. Zob
Ako želite sniziti kolesterol, za doručak pojedite zobenu kašu. Ova žitarica smanjit će loš kolesterol za 5,3 posto ako ju jedete svaki dan oko šest tjedana. Glavni krivac? Beta-glukan iz zobi koja upija LDL kolesterol, a tijelo ga potom u potpunosti izbacuje iz organizma.

2. Riba
Hrana bogata omega 3 masnim kiselinama sprječava pojavu srčanih bolesti i demencije. No masne kiseline mogu smanjiti i loš kolesterol. Studija sveučilišta Loma Linda pokazala je da omega 3 masne kiseline koje se mogu naći u sardinama, haringi i lososu, smanjuje LDL kosterol, a povećava razine dobrog kolesterola za 4 posto.

Osobe koje svakodnevno pojedu 40 grama oraha, u mjesec dana snizit će loš kolesterol za 9,3 posto, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition

3. Orašasti plodovi
Osobe koje svakodnevno pojedu 40 grama oraha, u mjesec dana snizit će loš kolesterol za 9,3 posto, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition. Dobar izbor su i bademi te indijski oraščići. Imajte samo na umu da je riječ o vrlo kaloričnoj namirnici pa prilagodite prehranu kroz cijeli dan.

4. Crni čaj

Ne samo da sadrži antioksidante koji štite tijelo od slobodnih radikala, crni čaj sadrži tvari koji sprječavaju rast lošeg kolesterola. Redovito ispijanje crnog čaja kroz tri tjedna, smanjuje razine lipida u krvi za čak 10 posto, te smanjuje pojavu nekih kardiovaskularnih bolesti.

5. Grah
Grah je čuvar srca i krvožilnog sustava. Istraživači državnog sveučilišta Arizona Polytechnic pokazala su da 50 grama ovog ploda iz porodice mahunarki dnevno može smanjiti i do 8 posto lošeg kolesterola. Razlog za to krije se u prehrambenim vlaknima kojima grah obiluje.

6. Čokolada
Čokolada je moćan antioksidant koji poboljšava pamćenje i raspoloženje, ali i razine dobrog HDL kolesterola. Studija iz 2007. pokazala je da su iste porasle za čak 24 posto kod osoba koje su svakoga dana konzumirali kakao. Imajte na umu da je tamna čokolada s visokim postotkom kakaa tri puta učinkovitija od mliječne.

7. Češnjak

Osim što produbljuje okus jelima, češnjak se pokazao i kao saveznik u snižavanju kolesterola, smanjivanju krvnih ugrušaka, infekcija i krvnog tlaka. Nutricionisti preporučuju da dnevno uživate u dva do četiri svježa češnja.

8. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je punu mononezasićenih masnih kiselina koje snižavaju LDL kolsesterol, ali i potiču sagorijevanje masnih stanica na predjelu trbuha. Koristite ga u pripremi salata, marinirajte u njemu ribu i meso, te s njime pecite povrće.

9. Špinat
Ovo popularno zeleno povrće sadrži lutein. Riječ je pigmentu koji štiti oči od degenerativnih bolesti, ali i smanjuje rizik od srčanog udara, jer održava zdravlje arterija i sprečava pojavu ugrušaka.

10. Avokado

Zelene proteinske 'bombice' učinkovito zasićuju organizam, povećaju HDL kolesterol i smanjuju razine onog lošeg kolesterola. Pripazite na količinu koju konzumirate kad uživate u ovom egzotičnom voću, jer je riječ o vrlo kaloričnim namirnicama.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju