Prilikom odabira imena za svoju bebu roditelji inspiraciju crpe iz raznih izvora. Neki imenom odluče "počastiti" voljenu osobu, drugima je bitno da njihovo dijete ima imendan, a trećima da djetetovo ime ima neko zanimljivo značenje.

Jedna od opcija koja vam može poslužiti kao inspiracija jest i godišnje doba u kojem je beba rođena.

S obzirom na to da smo još uvijek u najhladnijem godišnjem dobu, mi smo u nastavku izdvojili deset imena inspiriranih zimom. Možda se među njima krije i ime vaše bebe.

Imena za djevojčice:

1. Snježana

Ime Snježana inspirirano je vremenskim (ne)prilikama. Izvedeno je, naime, od imenice snijeg, odnosno glagola sniježiti. Popularno je u Hrvatskoj, ali i među drugim slavenskim narodima koji imaju svoje verzije tog snježnog imena.

2. Lumi

Iako nije toliko poznato kod nas, postalo je poznatije kada ga je Ella Dvornik odabrala za svoju kćer. Radi se, naime, o finskoj riječi za snijeg koja ima i druga lijepa značenja poput sretna i velikodušna.

Slika nije dostupna Za djevojčice i dječake: 10 imena koja su već na listi najpopularnijih za 2021.

Slika nije dostupna Lijepa i moćna: 20 imena za djevojčice i dječake koja imaju snažna značenja

3. Lucija

Ime Lucija dolazi od latinske imenice lux (u genitivu lucis), a znači 'svjetlost, sjaj, jasnoća'. U prošlosti se to ime često davalo djeci rođenoj u rano jutro, sa svitanjem dana, kada se ponovno "rađa" i Sunčeva svjetlost.

Također, djevojčice to ime često dobivaju i zbog svete Lucije koja se slavi 13. prosinca, a koja je bila navjestiteljica božićnog svjetla.

4. Bianka

Bianka je ime talijanskog podrijetla, a dolazi od riječi bianca, koja znači 'bijela'. S obzirom  na to da zimu povezujemo s bijelim, snježnim prekrivačem, to je još jedno ime koje se povezuje s najhladnijim godišnjim dobom.

5. Elsa (Elza)

Popis za djevojčice završit ćemo imenom koje je posljednjih godina postalo popularno diljem svijeta zbog animiranog filma "Snježno kraljevstvo". Tako se naime zove glavna junakinja i to je njegova poveznica sa zimom. Što se tiče značenja, Elza je skraćeni oblik imena Elizabeta, koje znači 'Bog je savršenost'.

Imena za dječake:

1. Nikola

Ime Nikola i ženska izvedenica Nikolina dolaze od starog grčkog imena Nikolaos nastalog od riječi nike (pobjeda) i laos (narod). To su imena koja često dobivaju prosinačka djeca, posebno ona rođena 6. prosinca, a razlog je, naravno, sveti Nikola.

2. Gabri(j)el

Radi se o imeno starohebrejskog podrijetla koje znači 'Bog je moja moć' ili 'Bog mi je pomoć'. Ime je to koje se uz zimu veže jer je Gabrijel bilo ime anđela koji je Djevici Mariji navijestio da će roditi sina.

Slika nije dostupna Noa, Liam, Teo… 20 najpopularnijih kratkih imena za dječake u 2020. godini

3. Lucian

Radi se o muškoj verziji imena Lucija koje je također izvedeno od latinske imenice lux (u genitivu lucis), koja znači 'svjetlost'.

4. Noel

Ovo ime sve je učestalije na našem prostoru, a dolazi od latinskog izraza natalis, koji znači 'dan rođenja'. U prijevodu s francuskog znači 'Božić'.

5. Valentin (Tin)

Za kraj smo ostavili ime Valentin, koje dolazi od grčke riječi valens i znači 'zdrav', odnosno 'jak'. Bez obzira na prijevod, to se ime najčešće povezuje sa zaljubljenošću i romantikom, koje se pak vežu za svetog Valentina, čiji blagdan slavimo u prevrtljivom zimskom mjesecu  - veljači.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju