Znanstvenici sa Sveučilišta u Helsinkiju došli su do novih saznanja koja su im odgovorila na pitanje koja je uistinu najinteligentnija pasmina pasa na svijetu. Iako je unazad nekoliko godina preslatki border collie prednjačio na toj listi, sada imamo novog pobjednika!

Galerija Belgijski ovčar i border collie u zagrljaju Engleski koker španijel Australski čuvar stada +7 Belgijski ovčar

Znanstvenici su proveli istraživanje na tisuću pasa postavljajući im deset različitih testova sposobnosti. Istraživanje je postavilo sedam kognitivnih i tri bihevioralna zadatka, a deset pasmina pokazalo je zavidne sposobnosti, koje su iznenadile i same znanstvenike.

1. Belgijski ovčar

Odlikaš koji je zaslužio čistu peticu je belgijski ovčar. Umiljati ljubimac po zanimanju je najčešće policajac, pa ne čudi što je u teškim zadacima prešišao ostale pasmine i zauzeo prvo mjesto na listi najpametnijih pasmina na svijetu.

Belgijski ovčar istaknuo se u mnogim kognitivnim zadacima, ali i ostalim zadacima koji su uključivali razvijeno strpljenje, prostorno rješavanje problema i čitanje ljudskih gesti.

U nastavku provjerite koje su se još pasmine našle na listi najinteligentnijih.

Belgijski ovčar Belgijski ovčar (Foto: Shutterstock)

2. Australski čuvar stada

Australski ovčar i znanstvenike je iznenadio svojim sposobnostima, i jedan je od rijetkih pasmina koje su sve zadatke riješile podjednako dobro. Primjerice, ovčari se vrlo lako socijaliziraju, nježni su i vole ljude, a jednako su uspješni i u rješavanju prostornih problema te u zaključivanju.

Australski čuvar stada Australski čuvar stada (Foto: Shutterstock)

3. Labrador retriver

Ova vrsta retrivera toliko nam je privržena da je teško izmjeriti ljubav koju osjećamo jedni prema drugima. Labrador retriver iznimno je inteligentan, a ponekad ima toliko dubok pogled da imate osjećaj kao da će progovoriti i nešto vam reći. Njegove sposobnosti čitanja ljudskih gesti su nevjerojatne, kaže istraživanje, ali ova pasmina kaska u rješavanju prostornih problema.

Labrador retriver Labrador retriver (Foto: Shutterstock)

4. Border collie

Poznat još kao i graničarski škotski ovčar, smatra se jednom od najpametnijih pasmina pasa na svijetu. Genijalci među psima, border collieji mogu naučiti novu naredbu u manje od pet ponavljanja i slijediti je barem 95 posto vremena. Osim što su među najboljim potražnim psima, border collieji su i divni kućni ljubimci, uz pravog vlasnika.

Border collie Border Collie (Foto: Shutterstock)

5. Zlatni retriver

Krzneni genijalac omiljena je obiteljska pasmina, poznata po svojoj energiji i druželjubivosti. Znanstvenici su zaključili da niti jedna pasmina nije toliko radosna pri učenju, a posebni su po tome što se vrlo lako i brzo prilagođavaju svakodnevnim situacijama.

Zlatni retriver Zlatni retriver (Foto: Shutterstock)

6. Hovawart

Veliki pas dugačke dlake rođak je ovčara, a znanstvenike je zadivio svojom hrabrošću. Karakterizira ga nevjerojatna odanost i sklonost da štiti svoj dom i svoju obitelj. Tolerantnog je i smirenog karaktera i jedna je od najboljih pasmina za suživot s djecom.

Howavart Howavart (Foto: Shutterstock)

7. Španjolski vodeni pas

Jedna od najstarijih pasmina na svijetu i u ovom je istraživanju zadivila znanstvenike. Osim ljepote koju pripisujemo predivnom, kovrčavom krznu, poznati su kao pasmina koja jasno "kaže" što želi. Obožava obitelj, ali se posebno veže za jednog člana, a lajanjem će vam dati do znanja ako mu nešto treba ili smeta.

Španjolski vodeni pas Španjolski vodeni pas (Foto: Shutterstock)

8. Škotski ovčar

Inteligentni, graciozni i tako predivni, škotski ovčari jedna su od najpoželjnijih pasmina na svijetu. Obožavaju klince, pokazat će vam zahvalnosti i ljubav, a njihova moć socijalizacije je nevjerojatna. Dresura je također vrlo jednostavna, a ove je pasmine i najpoznatiji filmski pas – Lassie, čiju inteligenciju ne moramo posebno naglašavati.

Škotski ovčar Škotski ovčar (Foto: Shutterstock)

9. Engleski koker španijel

Ova je pasmina oduševila znanstvenike zbog nevjerojatno dobrog balansa između razumijevanja ljudskih emocija i rješavanja prostornih problema. Aktivan, dobroćudan i uvijek dobro raspoložen pas strastveni je sportaš, pa će vam svoj puni potencijal pokazati tek kad mu omogućite dovoljno vremena u prirodi.

Engleski koker španijel Engleski koker španijel (Foto: Shutterstock)

Ovo je deset najpopularnijih pasmina srednje veličine Štene labrador retrivera Američki stafordski terijer Bigl +5 Hrvatski ovčar

Nježni divovi: 10 pasmina koje su idealan odabir za obitelji s velikim dvorištem Pasmine pasa idealne za dvorište - 9 Pasmine pasa idealne za dvorište - 11 Pasmine pasa idealne za dvorište - 10 +7 Pasmine pasa idealne za dvorište - 1

10. Australski ovčar

Šećer na kraju je još jedan ovčar koji je pokazao zavidne sposobnosti u svim testovima. Predivna pasmina plijeni pozornost svojom dlakom, a znanstvenici ističu njezine nevjerojatne stočarske sposobnosti. U početku su malo rezervirani prema ljudima, ali brzo ih zavole i postanu ravnopravni članovi obitelji.

  Australski ovčar Australski ovčar (Foto: Shutterstock)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju